Fara för patienten.

Vårdpersonals misstag straffas sällan

De flesta som anmäls till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd fälls inte, men det finns en liten grupp läkare och tandläkare som fällts både två och tre gånger under de senaste åren. Det visar en genomgång P1-programmet Kaliber gjort.

Det finns en grupp på 37 läkare och tandläkare som fällts i Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd mer än en gång under de senaste fyra åren. Nio av dem har dessutom fällts tidigare. Det finns också exempel på tandläkare och läkare som har prickats både fyra och fem gånger.

Sällsynt att förlora legitimationen
Men det är ytterst ovanligt att en person förlorar sin legitimation på grund av oskicklighet. Och det är bara tre av 21 landsting i Sverige som brukar kontrollera om den personal som söker jobb har fällts av nämnden. De andra landstingen gör det bara i undantagsfall.

”Arbetsgivare borde varna varandra”
Johan Karlsson är chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, och han menar att landstingen och andra arbetsgivare borde varna sina kollegor för vissa läkare och tandläkare.

– Ja, där finns ett problem. Det finns tyvärr arbetsgivare som inte tar sitt ansvar här. Det kan vara oskicklighet, missbruk och annat, säger Johan Karlsson.

– Istället för att flagga upp för problemet, anmäla till Socialstyrelsen, ta itu med vederbörande och hjälpa vederbörande till bättre utbildning, hjälp för sitt missbruk, så gör man sig av med den här anställde med ett avgångsvederlag. Och hoppas att den ska flyga iväg till nåt annat ställe.

– Och vi ser en del personer som hoppar från ställe till ställe och så småningom fångas upp i våra nät. Men har då ställt till en hel del oreda och ökat risken för patienten.

– Och här menar jag att det finns anledning för en del arbetsgivare att fundera på om man ska ta ett större ansvar för det här.

Björn Tunbäck P1 Kaliber
bjorn.tunback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista