Kärnvapenprov skrämmer Hiroshima

I Japan känner många starkt obehag över grannen Nordkoreas militära rustning. Det gäller inte minst i staden Hiroshima, där minnet av världens första atombombsattack 1945 fortfarande är levande.

USA överväger att sätta in ett avancerat missilförsvararsystem kring Tokyo efter Nordkoreas missil- och kärnvapenprov den senaste tiden, uppger japanska medier på söndagen.

När första atombomben exploderade den 6 augusti 1945 var Setsuko Iwamoto 13 år, liten och späd, och på väg till morgonsamlingen i sin flickskola Shinto-ku i Hiroshima.

– Jag såg ett mycket starkt blåvitt ljus, sedan rasade skolan omkring mig, berättar hon.

– Ett tag trodde jag var den enda som överlevt, säger Setsuko Iwamoto. Men sedan såg hon skugglika figurer irra omkring i de glödande ruinerna, de flesta likt hon själv svårt brända. 

– Jag såg min hemkunskapslärare, hennes hud hängde i stora sjok från kroppen, ändå försökte hon hjälpa skadade barn.  Jag hörde barn ropa på mamma, på sina lärare.”

140 000 dog av atombomben
Runt 140 000 människor dog i Hiroshima, de flesta civila.  I dag är Hiroshima en blomstrande, modern stad, större än Stockholm, och full av högteknikföretag.  

Människor från hela världen kommer för att lära sig om vad som hände här. En skolklass sjunger tillsammans vid ett monument över barn som dog.

Glad nordkoreanskt representant
I Tokyo träffar jag Kim Myong Chol, som brukar beskrivas som den nordkoreanska regimens inofficielle talesman. Jag frågar hur han reagerade när han hörde nyheten om Nordkoreas provsprängning:

– Det var ett mycket bra beslut att utveckla vårt eget kärnvapen. Vi har rätt att leva, att ha vår egen livsstil. Tack vare vårt kärnvapen är det nu mindrerisk för krig, att någon ska attackera oss, säger han och klappar förtjust i sina händer.

– Nu har fattiga Nordkorea möjlighet att krossa till och med världens näst rikaste land Japan.

Nordkorea hotar att sälja vapnen vidare
Han säger att om omvärlden fortsätter tränga Nordkorea så kommer landet att sälja sina kärnvapen till högstbjudande.

Men Setsuko Iwamoto, en av de få som överlevde den första atombomben, reagerade med chock och ilska över Nordkoreas provsprängning, bara 80 mil härifrån.

Hon säger att hon vill berätta sin historia, och varna för kärnvapnens fruktansvärda effekter, så att alla hennes skolkamrater som dog inte ska ha gjort det förgäves.

Nils Horner, Hiroshima
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".