Stor efterfrågan på självförsvarsprodukter

På bara några år har försäljningen ökat stort av självförsvarsprodukter som ska skydda kvinnor mot överfall.

Nadja Björk i Skellefteå började tillverka ett antivåldtäktsspänne förra året. Nu planerar hon att flytta tillverkningen från Norrlångträsk utanför Skellefteå till Kina för att kunna möta den ökade efterfrågan.

– Det består av två bitar, en med en labyrint och en med en knapp. Det tar längre tid för våldtäktsmannen att få upp det, så kvinnan får en större chans att slå sig fri, berättar Nadja Björk.

Antivåldtäktsspännet liknar ett bältesspänne av militärtyp och idén är att det ska vara svårt att öppna. Två händer behövs och då kan offret få en chans att göra sig fri.

Men det här spännet eller bältet är ändå en produkt som är rätt ovanlig i sammanhanget.

Sprejer och larm vanligast
De vanligaste lagliga, licensfria självförsvars-produkterna är för det första sprejer som luktar illa och förblindar angriparen i några minuter. Det finns också bärbara små larm.

Den här marknaden har ökat stort bara på de senaste tre, fyra åren, säger Dick Malmlund som är säkerhetschef på Svensk handel.

Det handlar om en ökning på flera tusen procent, tror han.

Lönsam produkt att sälja
För två år sedan startade Therese Albrechtson i Göteborg företaget Bodyguard säkerhetsprodukter. Therese säljer just överfallssprejer och larm, med framgång.

– Då började det som ett projekt i skolan, men sedan märkte jag att det finns ett otroligt stort behov för dessa produkter och att många kvinnor var rädda för att gå ut.

– Själv blev jag nerdrogad på krogen en gång och då stod det i tidningarna dagen efter att det var en handfull kvinnor som hade blivit nerdrogade och sedan våldtagna i olika lägenheter runt om i Göteborg. Då förstod jag hur allvarligt det var och hur nära det var att jag själv hade hamnat i den situationen.

Förra året låg hennes omsättning på 200 000 kronor. I år tror hon att den kommer att uppgå till ett par miljoner. Den ökande populariteten av de här produkterna går hand i hand med att antalet våldtäkter ökar. 2005 anmäldes i snitt tio våldtäkter per dag i Sverige. 2004 var antalet sju per dag.

Ökad efterfrågan
Therese Albrechtson i Göteborg säger att efterfrågan ökar när folk får höra om händelser som överfallen på kvinnor i Västerås och Hagamannens överfall i Umeå.

Göran Markström var den polis som ledde spaningarna efter just Hagamannen. Under de åren fick han många telefonsamtal från oroliga kvinnor som undrade hur man kunde skydda sig från överfall.

– Vi pratade mest om att man ska vara normalt försiktig när man var ute och rörde sig på kvällar och nätter.

Det låter som att du tycker att sådana här prylar är ganska överflödiga?

– Nja, jag kan inte säga det heller, utan det finns ju en viss poäng i att ha det. Man kan känna sig tryggare och den känslan får man inte förringa på något vis, säger Göran Markström.

Peter Öberg, Ekot Umeå
i samarbete med SR Västerbotten
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".