Psykologer känner sig hotade

Två av tre psykologer har känt sig rädda i sitt arbete någon gång och 40 procent har känt sig hotade. Det visar en undersökning som Sveriges Psykologförbund har gjort för första gången, som presenteras på måndagen.

Ekot har träffat en psykolog som vill vara anonym, men berättar om när hon blev hotad.

– Nästa gång han kom så var han minst sagt rasande. Han hade kollat upp var jag och min familj bodde, och kollat i taxeringskalendern hur mycket vi tjänade. Då gick det iskalla kårar efter ryggen.

Hur gick dina tankar då?

– Jag blev vettskrämd. Har man barn och bor på ett litet ställe så är det ju jättelätt att hitta en, så att säga. Det var otroligt läskigt.

När det här hände, när den här mannen var hotfull mot dig, gjorde du någon anmälan då?

– Nej, det gjorde jag inte.

Varför inte?

– Min rädsla var nog större än förnuftet, faktiskt. För jag litade inte ett dugg på vad han skulle kunna ta sig till.

Psykolog mördades i Halmstad
I augusti i år mördades en psykolog i Halmstad av sin patient. Det var efter det som Sveriges Psykologförbund skickade ut en enkät för att kartlägga hot och våld mot psykologer.

Enkäten skickades till drygt 900 medlemmar, varav 61 procent har svarat. Av dem har två av tre känt sig rädda då de jobbat någon gång och nära hälften har någon gång känt sig hotade i sitt arbete.

Få vågar anmäla
Precis som psykologen i början berättade är det många som inte vågar anmäla hotet, bara var tionde har gjort det.

Lars Ahlin, ordförande på Sveriges Psykologförbund, anser att förbundet behöver informera sina medlemmar mer.

Han tycker också att psykologutbildningen måste börja ta upp frågan om hot och våld. Sedan måste arbetsgivaren, som i många fall är kommuner och landsting, ta ett större ansvar.

– Arbetsgivarna ska se till att alla tillbud och händelser med hot och våld ska dokumenteras och utredas. Alla allvarliga händelser ska anmälas till polis, enligt de regler som gäller idag. På det sättet måste arbetsgivaren förmås leva upp till sina skyldigheter, säger Lars Ahlin.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista