Få har besökt Kongos vallokaler

På söndagen har 25 miljoner röstberättigade i Kongo Kinshasa kunnat rösta i landets första demokratiska val. Valet står striden mellan den sittande Joseph Kabila och hans motståndare krigsherren Jean Pierre Bemba.

Ekots Afrikakorrespondent Vincent Dahlbäck befinner sig i en av vallokalerna i Kinshasa. Hur vill du beskriva valdagen?

– Bedrägligt lugn. Jag står här bredvid två sovande poliser och tittar in i några skolsalar som tjänar som vallokaler, där det sitter ett antal sysslolösa valförrättare. Imorse hindrades alla från att komma hit av ett ösregn som liksom lamslog hela Kinshasa, förvandlade stan till en lervälling.

– Men nu har regnet slutat och då hoppades man att det skulle komma några, men det har fortfarande inte kommit några.

Halvering av antalet röstande
– Man pratar och säger mellan tummen och pekfingret att det kanske är hälften av dem som deltog i första omgången. Nu ska man inte ta det för givet, för det kan ju vara de vallokalerna som jag har besökt. Hur det är i resten av Kongo, det kan jag inte uttala mig om.

– Men som sagt, ett väldigt bedrägligt lugn, man tycker att det här går ju väldigt lugnt och stilla till. Men som i Kinshasa är det alltid någon slags känsla, ett rykte som styr allting. Så det här känns också som stormens öga.

– Imorgon kan det bli helt annorlunda. Stormen kan bedarra helt och hållet, det kan fortsätta lugnt. Eller det kan starta en ny ryktesspridning som kan sätta fart på någonting.

Det här är ju Kongos första demokratiska val. Kan man tro att landet går mot demokrati nu när valet väl är över?

– Det är den stora frågan, alla hoppas ju på det. Framför allt omvärlden och FN som har satsat enorma summor pengar och enorma insatser här, både för att hjälpa landet och för att stabilisera det och kontrollera säkerheten med hjälp av trupper.

– Och folket här i Kongo, de har en vilja, det märks en tydlig vilja att vi vill bli som alla andra. Vi vill ha skolor och vägar och el och allt som fungerar. Vi vill inte ha det så här längre.


Striden står mellan två krigsherrar
– Men vad man har att välja är två kandidater som är kvar. Det är Jean Pierre Bemba, gammal krigsherre och affärsman, och Joseph Kabila som ärvde presidentposten.

– Och deras visades erfarenheter, vad de kan göra med Kongo har inte varit särskilt goda eftersom de har störtat landet in i inbördeskrig i fem års tid. Så det är upp till dessa två att visa att nu kan vi ta Kongo ut ur någonting.
Frågan handlar om förloraren
– Och då är den stora frågan, vad gör den som förlorar eftersom det är två kandidater i den här tävlingen nu. Och man har inte kommit överens om att garantera säkerhet eller amnesti eller någonting för förloraren. Det är fortfarande en olöst fråga, så frågan är imorgon när ryktesspridningen sätter igång, vad som kommer att hända.

– Om förloraren tar sin förlust och accepterar den. Eller om han i så fall använder sina privatarméer för att starta ett nytt krig.
Vincent Dahlbäck
vincent.dahlback@sr.se

intervjuad av
Marianne Hasslow
marianne.hasslow@sr.se