Hårdare försäkringsregler för rattonyktra

Det ska bli svårare för den som kör rattfull och krockar att få ersättning från trafikförsäkringen föreslår en statlig utredning. Idag kan en rattfull som skadar sig själv få ersättning från både trafikskadeförsäkringen och den allmänna sjukförsäkringen.

Det är inte rimligt att någon som kör full kan få en så hög ersättning, menar vd:n för Försäkringsförbundet Anders Beskow.

– Alkohol i trafiken föranleder väldigt stora risker för olyckor. Vi tycker att det är rimligare att man stannar vid den ersättning man får från den allmänna försäkringen, som alla andra som skadar sig i samhället för nöja sig med. Och att det inte finns anledning att det utöver den ersättningen ska tillkomma en ersättning från trafikförsäkringen, säger Anders Beskow.

Försäkringsförbundet vill att det aldrig ska betalas ut ersättning från trafikförsäkringen om den som skadas kört bil berusad.

Svårt med bevisning
Redan i dag kan en onykter förare få mindre i ersättning, men då måste försäkringsbolagen verkligen bevisa att det var föraren som var oaktsam. Och det kan det många fall vara svårt att göra.

I den statliga utredningen, som tillsattes av den förre justitieministern, föreslår utredaren Bertil Bengtsson en mellanväg mellan dagens system och försäkringsbolagens önskemål om hårdare krav.

– Om rattfylleristen kan bevisa att han inte har kört oaktsamt ska full ersättning utgå. Men kan han inte bevisa det, kan man sätta ner ersättningen, säger Bertil Bengtsson.

Större bevisbörda
Med det nya förslaget kan till exempel en rattfull som stannat vid ett rödljus och blir påkörd bakifrån få ersättning, men det blir svårare att få ut försäkringspengar om föraren hävdar att han krockat när han väjde för en älg på en enslig landsväg.

Hans Laurell, vid Vägverket är expert på alkohol, droger och trafik och han tror att en skärpning av lagen i viss mån kan få en avskräckande effekt.

– Vi har två kategorier av rattfyllerister på våra vägar. Dels är det ungdomar som i oförstånd begår de här brotten, och dem tror jag att man skulle påverka om man informerar om att det här har skärpts till. Den andra kategorin, är majoriteten av rattfylleristerna som har uttalade alkoholproblem. Där tror jag inte att det fungerar men den här typen av avskräckningsförsök.

Den nya regeringen har ännu inte hunnit titta på utredarens förslag, så tidigast i vår kan det komma en eventuell lagförändring.

Thomas Bergsell
thomas.bergsell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".