Fyra år till som president för Lula da Silva

Den tidigare svarvaren på Scanias fabrik i Sao Paolo, Lula da Silva, valdes på söndagen för andra gången till Brasiliens president. Lulas seger var förkrossande - över 60 procent av rösterna, mer än 20 miljoner fler röster än hans medtävlare Geraldo Alckmin.

Trots korruptionsskandaler, trots måttlig ekonomisk tillväxt och trots att det i den första valomgången, för en månad sen, var hans motståndare, Geraldo Alckmin som hade vinden i ryggen så vann Lula en jordskredsseger.

Och det berodde inte framför allt på en bättre valkampanj utan på att brasilianarna, trots allt, upplever att livet har blivit bättre under Lulas fyra år vid makten.

Radikala reformer
Och medelklassen, den grupp som märkt minst förbättringar, har Lula till stor del lyckats övertyga om att förbättringarna ska komma under hans andra presidentperiod. Att grunden nu är lagd för det språng framåt som alla brasilianare alltid väntar på.

Och även om det inte blir något språng, så är förutsättningarna rätt goda för en större tillväxt och ett radikalare reformarbete.

Men knappast i den riktning mot en socialism för det nya århundradet, som Lulas nordlige granne, Venezuelas president Hugo Chavez, så gärna talar om.

Breda allianser
I Brasilien handlar det mer om att gynna den privata företagsamheten och den nationella exportindustrin genom att sänka den extremt höga räntan och att tvinga ner den övervärderade valutan på en mer realistisk nivå.

Men framför allt så väntas Lula ta radikalare grepp för att komma åt den uppsvällda, och i många avseenden parasitära, brasilianska statsapparaten.

Men det kräver breda och stabila allianser i parlamentet. Och Lula har redan börjat förhandla med sina politiska meningsmotståndare.

Det vore inte ens särskilt överaskande om han gick i allians med sin fiende i den andra valomgången – Geraldo Alckmins socialdemokratiska parti. 

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se