Massflykt från Irak till Syrien

Det senaste årets blodbad i Irak har lett till en massflykt från landet. Enbart till grannlandet Syrien kommer uppemot 2 000 irakier om dagen.

En shiamuslimsk kvinna i svepande svart abaya har kommit till Damaskus för att lämna sin 18-årige son i säkerhet här.

– Här där Gud kan se honom, som hon säger, till skillnad från hemma i Irak.

Yngre brodern dödades
Hans lillebror dödades i en explosion i Bagdad för ett år sedan. Kvinnan vill inte berätta vad hon heter, hon är sliten och rädd och måste åka tillbaka om ett par dagar för att tjäna pengar till 18-åringens uppehälle.

– Jag måste, vi måste ju ha något att leva på, säger hon.

Till Syrien kommer Iraks lägre medelklass. De rika flyttar till Jordanien och investerar på fastighetsmarknaden. De allra fattigaste är kvar i Irak, en och en halv miljon av dem har flytt inom landet.

Blir ständigt fler
I Syrien blir irakierna ständigt fler, minst 40 000 nya irakiska flyktingar varje månad enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Även om Syriens informationsminister, Mohsen Bilal, generöst säger att syrierna gärna delar sitt bröd med irakierna, vet alla att Syrien inte är någon rik oljestat som kan härbärgera hundratusentals flyktingar utan att det känns.

– Vi delar vårt bröd mellan oss och våra bröder, libaneser, irakier och palestinier, säger han.

Tvingas återvända
För de irakier som inte kan hitta arbete i Syrien och inte har möjlighet att åka vidare till andra länder, återstår att återvända till Irak när pengarna tar slut.

– Om något land i världen vill ta emot oss, så lovar jag att ägna resten av mitt liv att tjäna detta land, bara vi slipper åka tillbaka till blodbadet, säger Bassam, som sålde allt och flydde med sin hustru och två små barn.

Hans femårige son viskar: ”Pappa åk inte,  du kan hamna i en bil som exploderar.”

Cecilia Uddén, Damaskus
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".