Lärarkompetensen ska höjas.

Miljarder satsas på lärarkompetens

Regeringen tänker satsa totalt 2,2 miljarder kronor på vidareutbildning av Sveriges lärare under en treårsperiod med start hösten 2007.

– Ett par saker jag vill peka på är att ämneslärare måste kunna få fördjupa sig i sina ämnen. En historielärare ska till exempel kunna få lära sig själv ännu mer historia, säger skolminister Jan Björklund.

– Det kan också vara att en lärare ska kunna läsa vidare och doktorera för att kunna bli lektor, något som vi bör återinföra i svenskt skolväsende. Det kan också vara så att en lågstadielärare behöver bli bättre på att lära eleverna att läsa och skriva. Särskilt på senare tid har ju den ordinarie lärarutbildningen blivit sämre på detta, säger han.

Obehöriga ska bli behöriga
Förutom vidareutbildning av behöriga lärare ingår även anslag på 60 miljoner kronor per år för att fast anställda obehöriga lärare skall få läsa in en lärareexamen för att bli behöriga.

Lärarfacket har kritiserat att fortbildningen av lärarna i allmänhet är väldigt dålig.

På måndagen bjuder regeringen in facket och andra, som till exempel Sveriges Kommuner och Landsting, Friskolarnas riksförbund och Skolverket till ett rådslag om hur lärarnas kompetensutveckling skall se ut.

Själva beslutet om inriktningen på kompetensutvecklingen fattar regeringen under det första kvartalet 2007.

”Förändringen märks snart”
Skolministern räknar med att lärarna, och till och med eleverna, kommer att märka av lärarsatsningen ganska snart.

– Om vi nu drar igång en ordentlig fortbildning 2007, och när de första lärarna kommer tillbaka från den fortbildningen 2008, kommer eleverna att möta lärare som kan ännu mer än tidigare, säger Jan Björklund.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".