Studenter stängs av efter illegal fildelning

Hundratals studenter varnas och stängs av från högskolornas och universitetens datornät varje år, misstänkta för illegal fildelning. Det visar en undersökning som Front i P3 har gjort.

En av dem som har blivit avstängda är Johanna som egentligen heter något annat. Det var en kompis som fick henne avstängd genom att fildela en film på hennes dator.

– Först blev jag rädd. Jag tänkte: har jag begått den här olagliga handlingen? Sedan blev jag arg när jag förstod att jag egentligen var oskyldig och jag visste inte hur jag skulle få dem att förstå det, berättar Johanna.

– När jag tog kontakt med dem sa de att jag kunde lämna in ett brev till dem för att förklara vad om hade hänt, en överklagan. Och lämna den personligen, så det gjorde jag. Men jag fick aldrig något svar på det.

Avstängda från studentnäten
Av de 25 universitet, högskolor och studentnät som svarat på P3 Fronts enkät, svarar hälften att illegal fildelning kan leda till avstängning från universitetens och högskolornas datanät.

I till exempel Växjö, Uppsala och Luleå har närmare 270 studenter stängts av från universitetens egna nät, Sunet, i år. Nästan alla har fildelat i sina studentlägenheter.

Johnny Fyrman är it-chef på Växjö universitet och ansvarig för avstängningarna.

– I det här fallet är det Time Warner. De önskar att vi ska stänga av den här människan beroende på detta, säger han.

Hur kan ni vara säkra på att de bryter mot de här reglerna?

– Det kan vi inte vara.

Struntar i uppmaningarna
På andra universitet och högskolor, som helt har gått över till kommersiella operatörer, är det nästan inga studenter som stängs av, för där krävs en polisanmälan.

De kommersiella näten bryr sig inte om mejlen, som kommer in från upphovsrättorganisationerna.

Lars-Åke Norling ansvarar för Bredbandsbolagets nät och säkerhet. Bredbandsbolaget behöver en polisanmälan innan man agerar, säger han.

– Vi värnar väldigt starkt om våra kunders integritet. Det är inte vårt ansvar att utreda om ett brott har skett eller inte, utan det ska göras via en polisanmälan. Det är polisens uppgift att göra en utredning. Begär polisen information från oss, för att bedriva sin utredning, ger vi självklart den.

Kunde inte överklaga
Johanna hade inte en chans att överklaga sin avstängning.

– Som tur var så hade jag nära till skolan, så jag kunde gå dit. Men det var inte kul att sitta där varje kväll och på helger och obekväma tider och göra skolarbete, när jag visste att jag kunde göra det hemma istället. Man ska kunna göra det hemma.

Lars-Peter Hielle, Front i P3
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista