Bostadsrättsföreningarna ökar.

Många vill äga sin lägenhet

Antalet nyregistrerade bostadsrättsföreningar har ökat under årets tre första kvartal jämfört med samma period förra året visar siffror från Bolagsverket som Ekot tagit del av.

Den nya regeringen har sagt att det ska bli lättare att omvandla hyresrätter till bostadsrätter och på SBC, Sveriges bostadsrättscentrum, som hjälper till med ombildningar har man märkt ett ökat intresse, det säger Göran Olsson som är vd för SBC.

– Våra telefoner, kan jag säga, är en bra värdemätare på intresset av att ombilda. Och det är klart, de här signalerna som skickades ut före valet och efter valet, om att man ska se positivt på hyresgäster i kommunala hus, att de ska få ta över sina hus och bilda bostadsrätt, det är klart att det påverkar, säger han.

Fler nyregistreringar i år
Under årets första nio månader bildades i hela landet 928 nya bostadsrättsföreningar. Under samma period förra året var motsvarande siffra 748.

Det visar på ett ökande intresse, men behöver inte betyda att en faktisk omvandling har skett. Däremot visar beräkningar som Hyresgästföreningen gjort att så många som 85 000 kommunägda lägenheter komma att byta ägare de närmaste åren.

Stopplagen kan upphävas
En förutsättning är att den så kallade stopplagen upphävs, något som regeringen också väntas föreslå. Om lagen tas bort behöver inte längre länsstyrelsen ge sitt godkännande för en omvandling och därmed blir det lättare att sälja ut de allmännyttiga lägenheterna.

Men en sådan utförsäljning kan få långtgående följder. Det säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.

– Stopplagen minskar rörligheten på bostadsmarknaden men rörlighet är precis vad vi behöver. Den generation, som är lika stor som fyrtiotalisterna, som är på väg in på bostadsmarknaden nu, de behöver det.

– Den fyrtiotalistgeneration som idag bor i landets villaområden behöver också kunna röra på sig. Så vi behöver både bostadsrätter, villor och hyresrätter.

Och just att stopplagen nu förväntas försvinna uppger även Göran Olsson vara en av de viktigaste anledningarna till det ökande intresse SBC märker av.

– Den utgör idag ett väldigt starkt hinder. Vet man att den lagen inte finns, utan det bara är de sedvanliga reglerna som gäller för privata hyresgäster då är det klart att det skapar möjligheter för att ombilda.

Kontroversiell fråga
Men frågan om omvandling är kontroversiell. Att sälja ut de kommunala bolagen är något Barbro Engman starkt motsätter sig.

– Det är ju kommunal egendom och kapital som byggts upp under kanske femtio år så det finns ju något väldigt absurt och ofullständigt i att de som för tillfället råkar vara hyresgäster i allmännyttan ska få ta del av kommunal egendom som medborgarna har varit med och byggt upp.

– Jag tycker det är ett absurt sätt att se på gemensamma tillgångar. Det kan man inte låta vissa grupper av medborgare ta del av, säger Barbro Engman.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista