Brittiska domstolar överbelastade

Rättssystemet i Storbritannien har svårt att klara av alla de terrormål som ligger på hög. Över 30 rättegångar ska hållas, men domstolarna är överbelastade och de misstänkta får vänta lång tid på att få anklagelserna prövade.

Åklagaren Sue Hemming väckte åtal redan i augusti mot de personer som misstänks ha planerat att spränga flera flygplan i luften mellan Storbritannien och USA.

Men själva rättegången dröjer. Tidigast i januari 2008 är den tänkt att starta. Och den är bara ett exempel på hur lång tid det tar för rättsväsendet att hantera alla terrormål.

Lång väntetid
Inte mindre än 34 terrorrättegångar är planerade. Sammanlagt 99 personer väntar på att få sina misstankar prövade av domstol.

Bland dem finns till exempel männen som bara veckorna efter 7 juli-dådet förra året, försökte genomföra liknande attacker i London.

Nyligen slog bland andra åklagaren Sue Hemming larm: väntetiden är för lång, i snitt ett och ett halvt år när det gäller de här målen, enligt åklagaren, som är landets främsta när det gäller terrorism.

Specialutbildning krävs
Även polisen är inne på samma tankar. Lord Toby Harris är talesman för frågor som rör terrorism vid MPA, styrelsen för Storlondons polismyndighet.

– Ja, det tar lång tid, säger lord Toby Harris och talar om ett slags dödläge inom domstolarna. Det krävs särskilda domstolar, säkerhetsåtgärder, specialutbilda åklagare och särskilda advokater.

Enligt uppgifter till tidningen The Times finns det nu planer på att försöka lösa problemen genom att bilda en grupp med 20 höga domare och att specialutrusta ytterligare ett antal domstolar, så att väntetiderna inom rättsväsendet kan kortas något.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista