Inför amnesti.

Regeringen föreslår ny vapenamnesti

Regeringen föreslår en tillfällig vapenamnesti nästa år. Under några månader ska alla som har illegala vapen kunna lämna in dem till polisen utan att riskera straff. Syftet är att minska antalet illegala vapen, som är i omlopp ute i samhället.

Vänsterpartiets gruppledare Alice Åström är kritisk till förslaget.

– Jag tvivlar på att Hells Angels kommer att lämna in sina vapen. Det är ett slag i luften och det motverkar signalerna om att vi ser allvarligt på de illegala vapen som finns i samhället och att vi är beredda att straffa dem som har dem, säger Alice Åström.

Det har varit en vapenamnesti i Sverige en gång tidigare år 1993. Då fick polisen in över 17 000 pistoler, revolvrar och gevär och 15 ton ammunition.

Färre nu
Claes Johansson, som ansvarar för vapenfrågor på Rikspolisstyrelsen, tror inte att det blir lika många nu.

--– Rimligtvis borde folk ta chansen då att lämna in de vapen som var illegala, speciellt eftersom man kom med en skärpning av olagligt innehav några år senare. Vi menar trots allt att om det ger några fler illegala vapen, som lämnas in är det helt ok, säger Claes Johansson.

Huvudregeln är att de vapen som kommer in ska skrotas. Först kommer polisen att försöka spåra dem och undersöka om de varit inblandade i någon brottslighet.

Inte helt strafffritt
Enligt kritikerna mot vapenamnestin är det ett problem att de som lämnar in vapen utlovats straffrihet. Straffriheten gäller bara vapeninnehavet, säger Claes Johansson.

– Man är straffri för det olaga vapeninnehavet, men har man begått ett brott, som till exempel ett mord, så omfattas det inte av vapenamnestin, säger Claes Johansson på Rikspolisstyrelsen.

Däremot blir det fullt möjligt att lämna in vapen anonymt. Polisen tror inte heller att de som är aktiva brottslingar kommer lämna in några vapen.

I säkerhet
Det talar inte mot en vapenamnesti, tycker justitieminister Beatrice Ask.

– Det är ingen som vet om det är brottslingar eller andra medborgare som lämnar in vapnen, men det är alldeles uppenbart att har man vapen illegalt är det i varje fall inte tillåtet. Då tror jag det finns en del som har vapen som de inte längre vill ha. Då är det viktiga att oavsett vem man är ska man kunna lämna in dem till polisen. Då är de i säkert förvar, säger justitieminister Beatrice Ask.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".