Muslimska flygplatsarbetare avstängda

I Frankrike har 43 muslimer, som arbetar på flygplatsen Charles de Gaulle i Paris, avstängts från sina jobb, därför att de misstänks ha samröre med radikala islamistiska organisationer.

Den franska motsvarigheten till Diskriminerings-ombudsmannen - Halde, ska nu granska på vilka grunder avstängningarna skett.

Hotande beteende
Muslimerna har lastat bagage på Charles de Gaulle. I augusti fick de brev att de utgjorde en avgörande säkerhetsrisk för flygplatsen och vissa meddelades att de hade ett beteende, som ansågs hotande.

Samtliga fråntogs därför sina passerkort till de avskärmade tullområdena på flygplatsen, och blev i praktiken utan jobb och utan lön. Samtidigt stängde myndigheterna sju otillåtna bönerum på dels Charles de Gaulle, dels flygplatsen Orly.

Vaga uppgifter
Antiterroristpolisens skäl för att stänga av muslimerna är inte offentliga. Den ansvarige biträdande prefekten säger till tidningen Le Figaro att ”den som tillbringar flera semestrar i Pakistan gör oss undrande”, underförstått betyder det att de misstänks för att ha varit i islamistiska träningsläger. Några av bagagelastarna ska ha kontakt med personer, som ingår i terroristutredningar.

De vaga uppgifterna gör att advokater och fack nu vill pröva avstängningarna rättsligt och om det handlar om diskriminering.
Hellre fälla än fria
Inrikesministern Nicolas Sarkozys uttalanden har hittills gått i riktningen hellre fälla än fria. Han föredrar tvister inför domstol och att myndigheterna varit för hårda, än att stå inför skarpt läge och ett allvarligt angrepp och att inte ha varit tillräckligt hård.

Av 83 000 anställda på flygplatsen berörs hittills 43 muslimer, men inrikesministeriet antyder att det kan bli fler.

Ultrahögern varnar
Oron för islamistisk infiltration på Frankrikes flygplatser väcktes i våras av politikern Philippe de Villiers inom den franska ultrahögern. I april kom han med en pamflettskrift som varnade för ett sårbart Frankrike.

Sarkozy, som kämpar hårt för att vinna presidentvalet i vår, har gjort säkerhet till en central valfråga. Han försöker också stadigt att desarmera konkurrenter höger om sig själv.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".