Bilar blev oförsäkrade när lagen ändrades

När det blev förbjudet för minderåriga att äga fordon 1 oktober, blev 2 000 fordon plötsligt oförsäkrade. När ägandet flyttades över från barn till vuxna var det många som missade att även flytta trafikförsäkringen.

Det var den 1 oktober som lagen ändrades så att bilar inte längre får registreras på den som är under 18 år. Orsaken är att föräldrar tidigare kunnat skriva bilen på sina barn som inte är straffmyndiga för att till exempel komma undan parkeringsböter.

3 700 bilar registrerades därför över på den äldsta personen i hushållet vid månadsskiftet.

Nyteckning missades
Men eftersom försäkringen följer den registrerade ägaren måste även den obligatoriska trafikförsäkringen nytecknas.

Detta har missats i över hälften av fallen, säger Anders Tyrenberg på försäkringsbolagens samarbetsorganisation Trafikförsäkringsföreningen.

– Vi fick ungefär 2 000 extra ärenden i samband med att man registrerade om bilarna från de underåriga till de vuxna. Sedan har ju Vägverket skickat ut mängder med brev till de här målsmännen för att tala om vad som kommer att hända. Men det blev ungefär 2 000 fordon kvar hamnade i våra register.

Vad tycker du om det?

– Det hade ju varit trevligt om man hade varit lite mer aktiv, säger Anders Tyrenberg.

Tydlig uppgång
Totalt finns runt 50 000 oförsäkrade bilar i Sverige men den senaste månaden har det alltså blivit en tydlig uppgång för Trafikförsäkringsföreningen, som har till uppgift att hålla den som blir påkörd av en oförsäkrad bil skadeslös.

Om det är av misstag eller medvetet som det inte blivit nya försäkringar är idag oklart, men samtalen har varit många till Trafikförsäkringsföreningen de senaste veckorna,

Straffavgift
Den som kör oförsäkrad får en straffavgift på 77 kronor per dag, och det kan bli dyrt efter ett tag.

– Man får skrivelser och påminnelser från oss och till slut kan det bli inkasso givetvis om man inte betalar, säger Anders Tyrenberg.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se
Peter Jernberg, SR Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista