Mikaela Valtersson och Peter Eriksson.

Mp vill sänka skatten för lägre inkomster

Efter att i många år ha kompromissat med socialdemokraterna och vänsterpartiet la miljöpartiet på måndagen fram en helt egen budgetmotion. Partiet föreslår skärpt skatt för de rika och sänkt för dem med lägre inkomster.

– Vi tycker att det finns ett utrymme i statens ekonomi som ger en sådan möjlighet till skattesänkning och då finns det ingen anledning till höga skatter om det finns en möjlighet att sänka.

– Vi vill gärna kunna göra en sänkning som har en fördelningspolitisk profil och som riktar sig till dem som har det sämst, säger partiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson.

Gräns vid 370 000 kronor per år
Miljöpartiet vill ha skattesänkningar på 1 800 kronor per år för alla som tjänar under 370 000 kronor om året. Det gäller oavsett om man arbetar eller ej, vilket beräknas kosta 10 miljarder kronor 2007. Samtidigt vill partiet att fler höginkomsttagare ska betala statlig skatt.

Miljöpartiet ger mycket ris och lite ros till den nya regeringens politik och partiet avvisar helt förslagen om förändringar i a-kassereglerna, och sänkt tak i sjukförsäkringen.

Däremot stödjer miljöpartiet regeringen till viss del när det gäller att skära ner i arbetsmarknadsåtgärder, även om man inte vill göra lika stora nedskärningar som regeringen.

– Vi tycker att det är rimligt att minska på andelen arbetsmarknadsåtgärder när vi nu är mitt i en högkonjunktur, säger Peter Eriksson, miljöpartiets språkrör.

Höjda studiemedel
Efter att i våras ha misslyckats i förhandlingarna med socialdemokraterna om betydligt högre studiemedel så lägger nu miljöpartiet ett förslag som innebär en höjning med ytterligare 900 kronor för studenterna under 2007.

Kortare arbetstid för småbarnsföräldrar, som partiet lanserade i valrörelsen finns med i budgetförslaget, liksom en förlängning av föräldraförsäkringen.

S tror inte på skatteväxling
Miljöpartiet har länge hårt drivit idén om skatteväxling, en hjärtefråga för partiet som socialdemokraterna häromdagen deklarerade att de inte längre tror på. Något som upprör men inte förvånar språkröret Peter Eriksson.

– Det spelar inte så stor roll om borgarna eller socialdemokraterna själva har makten för de orkar inte själva driva den frågan, säger han.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista