Blairs regering vill införa miljöskatter

Regeringen i Storbritannien vill påskynda arbetet med att minska utsläpp som kan leda till klimatförändringar. På måndagen presenterade en omfattande rapport om de ekonomiska konsekvenserna av detta.

– Rapporten är den viktigaste som har publicerats under min tid som premiärminister, säger premiärminister Tony Blair om den utredning som den tidigare världsbanksekonomen Nicholas Stern levererade på måndagen.

I rapporten förespås att om inget görs för att stoppa klimatförändringarna med stigande medeltemperaturer så kommer världen inte bara drabbas av stora ekologiska förändringar, utan också ekonomiska.

Varnade för nuvarande livsstil
Nicholas Stern varnar för att bara fortsätta leva och konsumera så som vi nu gör.

– Kostnaderna kan bli mellan fem procent och 20 procent av bruttonationalprodukten per år, säger han.

Det är pengar som i så fall får gå till att dämpa effekterna av stigande havsnivåer, översvämningar, kraftig torka, hungersnöd och så vidare.

USA måste komma med
Men om omvärlden agerar och försöker minska farliga utsläpp och få med motsträviga länder som USA i den kampen, kan kostnaderna bli mindre, kanske en procent av bruttonationalprodukten, hävdar Stern.

Den brittiska regeringen försöker nu profilera sig hårt i miljöfrågorna och just nu diskuteras en rad nya så kallade gröna skatter och avgifter.

Till exempel kan det bli aktuellt med en särskild skatt som bilförare ska betala per mil och ytterligare skatter på flyget.

Nya jobb inom miljösektorn
Finansminister Gordon Brown hoppas att de nya jobben ska finnas just inom miljösektorn.

– Det kan röra sig om 100 000 nya arbetstillfällen inom den gröna sektorn inom de tio närmaste åren, tror han.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se