Valresultatet i Kongo kan leda till konflikt

I väntan på valresultatet i Kongo, har de båda presidentkandidaterna skrivit under en försäkran att både respektera resultatet och varandras säkerhet.

Ändå förutspår bedömare att huvudstaden Kinshasa kommer att förvandlas till en krigszon när resultatet blir känt.

Jean-Pierre Bemba leder stort
Resultatet finns svart på vitt utanför varje vallokal i Kongo. Och skaror av väljare går runt och skriver ner siffrorna, som visar att utmanaren Jean-Pierre Bemba leder stort i huvudstaden Kinshasa; 70 procent mot 30 för den sittande presidenten Joseph Kabila.

Men det visar också att valdeltagandet var lägre, bara hälften av väljarna röstade. Och hur röstade de i resten av det jättelika landet Kongo? Det behöver vi veta snart, anser Kalunda, annars kan vad som helst hända.

Inte acceptera förlust
En av utmanaren Bembas rådgivare, säger segervisst, att det visserligen blir mycket jämnt, men alla rapporter utifrån landet visar på en knapp seger för deras kandidat. Och upprepar de det offentligt, innan valresultatet är officiellt fastställt om tio dagar, så lär det bli den tändande gnistan.

President Kabila kommer aldrig att acceptera en förlust, lika lite som Jean-Pierre Bemba. De kommer att förvandla huvudstaden Kinshasa till en krigszon, med sina privata arméer och besvikna anhängare, tror statsvetarprofessorn Philippe Biyoya Makutu.

Bådar inte gott för Kongo
Det här var ett val utan samförstånd med kongoleserna eller en plan för Kongo; det var ett val mellan enskilda personer, som vill stärka sin makt. Och det bådar inte gått för Kongo.

Hoppet för Kongo, är att kongoleserna ser att det går att rösta, att det går att få bestämma och att man nu inte längre accepterar att styras av militärer och diktatorer, anser professor Makutu. Men den verkligheten kanske inte blir förrän vid nästa val, om fem år. Om man kan vänta så länge.

Vincent Dahlbäck, Kinshasa Kongo
vincent.dahlback@sr.se