Mynten från Sudret.

Skatt från 900-talet funnen av en slump

En silverskatt från vikingatiden har hittats i närheten av Sundre kyrka. Enligt länsantikvarie Majvor Östergren vid länsstyrelsen på Gotland rör det sig om en tre kilo tung samling silvermynt, sannolikt från 900-talet.

– Platsen är väldigt speciell. Därför är det sensationellt att hitta ett skattfynd just här på den här höjden med åkrarna bakom och havet nedanför. Vi har inte kunnat konstatera än om det finns några rester av samtida bebyggelse här. Nu måste vi planera för en mindre utgrävning, så vi kan få fram sammanhang, säger länsantikvarie Majvor Östergren.

Det var bröderna Edvin och Arvid Svanborg, 20 och 17 år gamla, som arbetade med röjning på uppdrag av markägaren, den kände fågelmålaren Lars Jonsson, när de hittade de första mynten.

– Vi gick runt på området. Av en ren slump hittade jag ett silvermynt på områdets nordöstra bit, säger Edvin Svanberg.

Låg det på ytan?

– Det låg uppe i markytan.

Hur tänkte du då?

– Det första jag tänkte på var om det fanns flera mynt markytan och det gjorde det. Jag krattade bara lite i löven och hittade tre, fyra mynt, säger Edvin Svanborg.

Hur var Edvins reaktion?

– Han blev glad och sedan började vi undersöka ihop. Vi hittade mer. Att hitta en skatt har alltid varit lite av en dröm och att göra det av en slump är fantastiskt. Det känns som ödets nyck, säger Arvid Svanborg.

Markägaren Lars Jonsson kan föreställa sig hur platsen såg ut på vikingatiden.

– Det är en fantastisk utsikt i den här varma backen ner mot ängarna. Det är hassel här och det låg säkert en boplats i den vackra sluttningen. Här nere var det lite träskmark, utmark, där fåren gick. Man har uppsikt över havet och man kan se en varm byggd framför sig, säger Lars Jonsson.

Thomas Ardin, SR Gotland
thomas.ardin@sr.se
Henrik Wallenius, SR Gotland
henrik.wallenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".