Demonstranter protesterade.

Fortsatt oenighet om förändrad a-kassa

Ett nytt möte har hållits mellan facken och regeringen i den infekterade frågan om förändringar i a-kassan. Inte heller den här gången tycks det som om parterna kommit närmare varandra.

– I grunden står vi fast vid vårt förslag. Vi kommer att genomföra de förändringar som vi har gått till val på, som var presenterade före valet. De kommer att träda i kraft 1 januari, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Finns det några som helst öppningar i det här ganska låsta läget?

– Nej. Den kritik som har kommit fram i den här processen är ju väl känd. Det var samma kritik som vi hörde före valet, och det tycker jag att man får ha respekt för, det är inga konstigheter. Men vi måste göra någonting när vi har massarbetslöshet i landet. Var femte svensk i arbetsför ålder står utanför eller jobbar mindre än han eller hon skulle vilja. Det vore oansvarigt att bara släppa puckarna och inte göra någonting då.

Finns det något pris som regeringen får betala med anledning av det som sker nu, ett politiskt pris, till exempel?

– Ja, det är klart att fackföreningarna är sura på oss. Det har jag respekt för. Man hade samma typ av kritik före valet, så att det är ju inte okänd materia. Men så är det med det, ibland måste man ta tuffa beslut för att få ordning på sakerna. Var femte står utanför, vi kan inte ha det så. Det här är en pusselbit. Inte den enda, men det är en pusselbit.

Det var det här vi gick till val på, säger regeringen.

Det går för fort och förändringen blir för brutal, säger den samlade fackföreningsrörelsen med en mun.

Inte heller vid det senaste mötet blev det någon förskjutning i positionerna. Några fler möten blir det inte.

Tonläget är högt och har höjts under den vecka som gått. Mest och tyngst kritik har kommit från dom fackliga centralorganisationerna, LO, TCO och SACO.

Den nye arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin har även hunnit dra på sig en anmälan till KU i riksdagen. Socialdemokraterna har också krävt en särskild debatt i riksdagen i frågan.

Så var läget när det andra mötet hölls, och från Rosenbad kan väl bara meddelas följande: regeringen kommer att genomföra förändringar i regler och ersättningsnivåer för a-kassan från den 1 januari 2007.

TCO:s ordförande Sture Nord tycker att regeringen är fel ute.

– Problemet är bara att det här i grunden är feltänkt. Det tar sin utgångspunkt i att orsaken till att människor är arbetslösa är att de inte vill arbeta. Om de får en lägre ersättning kommer de att ta sig samman, och så kommer de, därför att det ekonomiska trycket blir så oerhört starkt, att försöka hitta ett jobb. Jag tror inte på det.

– Det är just försäkringsmässighet som ska behållas, en tydlighet i försäkringen, försäkra vid omställning, underlätta att människor byter jobb, är det vi behöver göra, inte skrämma människor, säger TCO:s ordförande Sture Nord.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista