Polisen kontrollerar delar av Oaxaca

Specialpolis gick i helgen in i den oroliga staden Oaxaca i södra Mexico, som i fem månaders tid behärskats av en upprorsrörelse. Men svenskan Anna Johansson, som arbetar med förståndshandikappade i Oaxaca, säger att polisen bara lyckats inta delar av staden.

– De har lyckats ta sig in till stadens centrum. Sedan finns de på två andra ställen, men resten av staden har folket tagit tillbaka allt eftersom poliserna gick framåt satte folk upp barrikader igen, med gamla bussar, lastbilar och vad de kunde hitta: bildäck, tegelstenar. Det var enormt rörande att se, det här var alltså husmödrar, studenter, barn, gamla gubbar och gummor, hela befolkningen gick ut på gatorna, säger Anna Johansson.

Där du bor, eller arbetar, finns det poliser där, eller är det ett område de inte har tagit sig in i?

– Jag bor precis utanför stadskärnan. Polisen gick förbi här och det var ett stort fältslag precis trekvarter härifrån. Igår hade jag helikoptrar som flög över taket konstant i fyra timmar. Jag tror att poliserna fick dra sig tillbaka, de kom inte förbi demonstranterna.

– Nu är klockan halv åtta på morgonen och jag har precis fått reda på att min dotters skola är stängd och jag har inte försökt ta mig ut på gatan ännu. Men jag tror inte poliserna är närvarande här, de är i stadens centrum och de är utanför stan och på ett annat ställe, men här där jag bor är det nog inga poliser.

Enligt din uppfattning, är det så att en majoritet av befolkningen är emot polisens ingripande?

– Ja, det tror jag. Det är klart att det finns folk i Oaxaca som är välbärgade och som är mycket irriterade för att de inte kan köra sina lyxbilar hit och dit i stan. Men även en stor del av medelklassen är emot guvernören. Det finns ett enormt stort motstånd mot guvernören, säger Anna Johansson.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista