Svensk kan hållas fången i Syrien

Den svenske medborgaren Shákir al-Dojáili försvann under en resa till Irak i mars förra året. Han flög till Syrien och skulle åka vidare till Bagdad men kom aldrig fram. Enligt debattören och författaren Kurdo Baksi hålls al-Dojáili fången i Syrien.

– Tre personer som har delat fängelse med Shákir i Syrien 2005 har berättat för oss att det har träffat Shákir. En del har delat toalett med honom, de har delat korridor eller fängelse med honom. De personerna har tagit kontakt med Shákirs familj i Bagdad men också i Sverige och i Amman, säger Kurdo Baksi.

Shákir al-Dojáili är svensk-irakier och bodde i Sverige under många år, men efter USA:s invasion och Saddam Husseins fall återvände han till Irak, där han var aktiv som politiker och arbetade för det irakiska parlamentet. Det kan betraktas som ”anti-syrisk verksamhet”, och är troligen skälet till att han fängslats, enligt Kurdo Baksi.

Olika uppgifter
Svenska UD har försökt ta reda på vad som hänt med al-Dojáili, men uppgifterna som kommer fram är motstridiga, säger utrikesrådet Carl-Magnus Hyltenius.

– Vi vet inte vad som har hänt honom efter att han försvann. Det förekommer olika uppgifter om vad som har skett, och det påstås från syrisk sida att han har rest ut ur Syrien den första april förra året. De irakiska myndigheterna hävdar lika kategoriskt att han inte har rest in i Irak, eller att det i varje fall inte finns någon notering om att han skulle ha rest in, säger Carl-Magnus Hyltenius.

Ringde släktingar
Syrien hävdar alltså att al-Dojáili inte finns i landet. Mot det står vittnesmålen från fängelset. Enligt Kurdo Baksi finns det heller inget som tyder på att al-Dojáili rest vidare till Irak.

– Vi har kollat alla gränser och det finns inga sådana uppgifter, så han finns i Syrien, säger Kurdo Baksi.

Det sista livstecknet från al-Dojáili är ett telefonsamtal som han ska ha ringt den 2 maj i år till släktingar i Irak, från en annan persons mobiltelefon inifrån fängelset i Damaskus.

Carl-Magnus Hyltenius säger att UD gör allt de kan i ärendet. De har krävt uppgifter från Syriens och Iraks ambassadörer i Stockholm, Sveriges ambassader på plats har träffat politiker, fängelsemyndigheter och vittnen.

”Sämre service”
Kurdo Baksi, som känner Shákir al-Dojáili sen tidigare, ordnar på tisdagen en demonstration i Stockholm tillsammans med al-Dojáilis familj. Han tycker inte att UD har gjort tillräckligt.

– De som är mörkhåriga och har bruna ögon får alltid sämre service när de blir strandsatta, säger Kurdo Baksi.

– Detta är något som man naturligtvis på det bestämdaste bör avvisa. En svensk medborgare är en svensk medborgare. Vi behandlar naturligtvis alla lika, och vi ser mycket allvarligt på sådana här fall och vi gör allt som står i vår förmåga för att lösa dem, men det är väldigt svårt, säger Carl-Magnus Hyltenius.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista