SVT:s reporter misshandlades i Indien

En medarbetare på Sveriges television, Sonu Madhavan, misshandlades och hotades till livet i samband med intervjuer vid en fabrik i Indien. Företaget tillverkar mattor, bland annat för svenska ICA.

– De hotas till livet, och den medarbetaren som vi har kontakt med där, Madahavan, han har gått under jorden, hotad till livet av företaget om han fortsätter att göra den här filmen om arbetsförhållandena på företaget GS Export, säger Janne Josefsson, programledare för Uppdrag granskning

Arbetsförhållandena vid fabriken i Indien, som säljer mattor till bland annat ICA och Jysk, har länge kritiserats. Men ICA gjorde en egen inspektion som visade att de krav som finns uppfylldes.

Granskade fabriken
Det var när den inspektionen skulle granskas av journalisten Sonu Madhovan som han och hans medarbetare misshandlades och hotades.

De anställda på fabriken berättade att de inför inspektionen fick skyddsutrustning, som direkt efter inspektionen togs tillbaka.

Men efter att de anställda intervjuats framför kameran misshandlades tv-teamet av, som de uppger, företagets ägare och chefer.

Händelsen är nu polisanmäld och fabriksägarfamiljen misstänks för brott.

Stoppar inköp
ICA har tills vidare stoppat alla inköp från fabriken och ska nu försöka ta reda på vad som egentligen hänt. Just nu går uppgifterna isär, säger Lisbeth Kohls som är kvalitetsansvarig.

– Vi har fått besked från leverantören att de inte har varit inblandade i den här misshandeln. Det första vi måste göra är att gå vidare med undersökningar i Indien för att få kunna belägga dessa fakta, säger Lisbeth Kohls.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista