Svenskt svar om gasledning väntas

Nu gör sig också den svenska regeringen beredd att ta ställning till det stora rysk-tyska gasledningsprojektet på Östersjöns botten, Nord Stream. Det framgick när de tre baltiska statsministrarna mötte sina nordiska kollegor inför Nordiska rådets årliga session i Köpenhamn.

– Projektet är ju redan igång, konstaterar Litauens statsminister Gediminas Kirkilas.

Gasledningssystemet ska, med början 2010, pumpa rysk gas den 111 mil långa vägen från Viborg i Finska viken till Greifswald i Tyskland.

Redan igång
Terminalbyggena på land har redan startat. I närvaro av de nordiska statsministrarna vid Nordiska rådet i Köpenhamn luftade Kirkilas ändå den baltiska kritik som hörts ända sedan det enorma Nord Stream-projektet blev känt för ett drygt år sedan.

Betydligt fler än bara ryska Gazprom och de två tyska energikoncerner som står bakom måste blanda sig i, heter det.

Påverkar Gotland
Också Finlands, Danmarks och Sveriges ekonomiska zoner berörs. En underhållsplattform eller kompressorstation intill Gotland kan bli aktuell. Kritik har ibland hörts för att bland annat Sverige varit för tyst. Men statsminister Fredrik Reinfeldt håller inte med.

– Det har vid flera tillfällen uttryckts att vi känner oro för miljökonsekvenserna, som kan bli följden av dragningen av en sådan gaskabel. Men vi kan också konstatera att något konkret förslag finns inte ännu, säger Fredrik Reinfeldt.

Detaljer presenteras
Redan nästa vecka presenteras de delar av projektet som handlar om bland annat Sverige. Då lägger Nord Stream-konsortiet fram alla detaljplaner vid ett möte i Köpenhamn med de direkt berörda östersjöstaterna i Köpenhamn. Då blir de offentliga.

Svenska, och andra miljövårdsinstanser, kan ta itu med dem.

Då går startskottet för alla debatter inför eventuella politiska ställningstaganden, för eller emot gasledningen.

Väntar med svar
Men Fredrik Reinfeldt tror inte det råder någon egentlig skillnad i synsätt vare sig mellan den nya och den förra regeringen eller mellan de borgerliga partierna.

– Jag tror inte att det är någon skillnad. Alliansregeringen har ungefär givit samma besked, att ibland avkrävs vi svar på sådana frågor vi ännu inte har fått. Då kan det vara klokt i sådana här internationella sammanhang att avvakta att det verkliga förslaget kommer på bordet, och konstatera att vi känner djupt för miljökonsekvenserna, som kommer vara en viktig utgångspunkt, men att vi också ska behandla den här typen av i grunden kommersiella projekt utifrån en lagstiftning vi har i Sverige och döma den på det viset, säger Fredrik Reinfeldt.

Bengt Lindroth,
Ekots Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista