Dyrare plusjobb trots regeringsstopp

Före valet kritiserades plusjobben hårt av de borgerliga partierna. Trots det kommer den nya regeringen att lägga fyra miljarder kronor på plusjobb nästa år. Det är dubbelt så mycket som de kostat i år, visar siffror från Ams.

– Eftersom det är betydligt fler som har ett plusjobb under 2007 än det kommer vara 2006 blir det också väsentligt mycket högre kostnader, säger Lars Sjöström, biträdande chef på Ams.

Hur mycket högre blir det?

– Jag skulle tro att det rör sig om ungefär dubbelt så mycket under 2007 som under 2006.

Före valet var plusjobben den från borgerligt håll kanske mest kritiserade arbetsmarknadsåtgärden.

Huvudkritiken var att den förra, socialdemokratiska, regeringen skyfflade in folk i konstgjorda, kommunala jobb för att dölja arbetslösheten.

Men nu visar prognosen från Ams att plusjobben kommer att kosta fyra miljarder nästa år, vilket är dubbelt så mycket som i år.

Långa kontrakt
Orsaken är att antalet plusjobbare ökat kraftigt under slutet av året och nu närmar sig 20 000. De flesta har kontrakt som garanterar dem plusjobb hela nästa år.

I år har cirka 10 000 varit sysselsatta i plusjobb, utslaget som ett snitt på hela året.

Kostnaderna för plusjobben kan få negativa konsekvenser för såna åtgärder som den borgerliga regeringen varit mer positiv till. Till exempel arbetsmarknadsutbildningarna, eftersom de får sina anslag ur samma kassa som plusjobben, säger Lars Sjöström.

– Om plusjobbarna, eller plusjobben, drar mycket av det anslaget blir det mindre utrymme för andra saker, till exempel utbildning, säger han.

Jobben finns redan
Eva Uddén Sonnegård, arbetsmarknadsministerns närmaste medarbetare, erkänner att regeringen helst använt de här pengarna till annat.

– Om inte plusjobben hade funnits hade vi naturligtvis inte föreslagit dem. Vi hade föreslagit våra nystartsjobb istället. Nu är vi i det läget att det redan finns ett antal plusjobb som är ute, och det är något vi har att förhålla oss till på sådant sätt att resten av Ams resurser försöker vi använda på det sätt som vi tycker är bra, säger Eva Uddén Sonnegård

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".