Många lågavlönade är kvinnor.

Kvinnorna tjänar minst i industrin

Frågan om lägstalöner är en het fråga inför den kommande avtalsrörelsen och inom industrin finns stora grupper med låga löner. Var fjärde industriarbetare har en lön som är mindre än 18 000 kronor i månaden och av de industriarbetare som tjänar mindre än 17 000 i månaden är var fjärde kvinna.

Henna Laituri, som jobbar på ett tvätteri i Eskilstuna är en av dem. Hon tjänar 16 200 kronor i månaden.

– Det räcker precis, men jag kan inte ha någon hemtelefon, och nu har jag inte råd att ha bilen heller. Man får leva efter det man har, säger hon.

Henna Laituri manglar dukar åtta timmar om dagen på tvätteriet där hon jobbar. Det är ett slitsamt och monotont arbete med många tunga lyft.

Ont om pengar
Hon är ensamstående med ett barn och får bostadsbidrag för att klara hyran. Den senaste månaden var det extra knapert eftersom hon var sjuk i fyra dagar månaden innan.

– Då fick man ju inte så bra lön.

Vad innebär det den här månaden?

– Jättesnålt. Den här månaden blir jag tvungen att låna pengar.

I fjol låg en svensk medellön på 23 300 kronor, men enligt en undersökning som tidningen Dagens Arbete låtit göra, har drygt var fjärde industriarbetare en lön som är lägre än 18 000 kronor i månaden.

Kvinnorna tjänar minst
Undersökningen omfattar 300 000 industriarbetare inom till exempel grafisk industri, massa- och plastindustri liksom stål- och verkstadsindustrin, branscher med medlemmar i fackförbunden IF Metall, Pappers och Grafikerna.

Det är kvinnorna som tjänar allra sämst. Var fjärde kvinna tjänade mindre än 17 000 i månaden, men bara var sjuttonde man hade en lika låg lön.

Stefan Löfven, ordförande för IF Metall, anser att problemet i sig inte bara gäller kvinnorna:

– Problemet ligger i att kvinnor har haft sämre möjlighet till utveckling i arbetet, och därmed också utveckling i lön. För oss är det väldigt viktigt att jobba med utvecklingsmöjligheter så att också kvinnor får en chans att avancera och ta på sig mer arbetsuppgifter, säger han.

Motvilligt avtal
LO-förbunden, där IF Metall ingår, har kommit överens om jämställdhetspotter i årets avtalsrörelse. Det innebär en särskild satsning på lönerna inom kvinnodominerade områden, men utan att mansdominerade områden ska kräva kompensation.

Detta har IF Metall motvilligt gått med på, eftersom man är rädd att pengarna ändå inte kommer att hamna i rätt plånböcker. För att pengarna ska komma dem till del som har de lägsta lönerna, behövs en löneöversyn, säger Stefan Löfven.

– Vi har ett annat sätt att fundera på hur vi ska ta oss fram till den här låglöne- och jämställdhetssatsningen, men vi är överens om ambitionerna i LO och vi är överens om att respektive förbund formulerar sina krav utifrån den ambitionen, säger Stefan Löfven.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".