Ännu en rättegång väntar Berlusconi

I Italien väntar ännu en rättegång för landets tidigare premiärminister Silvio Berlusconi. Det meddelade domstolen i Milano i måndags. Denna gång handlar åtalet om att Berlusconi ska ha köpt falska vittnesmål av sin brittiske advokat David Mills.

Italiens rikaste man, Silvio Berlusconi, som också fram till i våras var landets premiärminister, har hittills undkommit att bli fälld i någon av alla de rättegångar, som han ställts inför. Men snart väntar ytterligare möten med rätten.

Den 13 mars inleds prövningen om Berlusconi är skyldig till korruption. Medåtalad är hans brittiske advokat David Mills, som ska ha blivit mutad med närmare fem miljoner kronor för att vittna falskt kring affärer i Berlusconis företag Mediasat.

Bedyrar sin oskuld
Även denna gång bedyrar Berlusconi sin oskuld via sin försvarare Niccoló Ghedini.

Åtalet kom redan i våras och väckte då stor uppmärksamhet, eftersom advokaten David Mills då var gift med en brittisk minister Tessa Jowell.

Paret hade gjort en stor avbetalning på sitt hus och frågan om det fanns en koppling fick paret att separera och Storbritanniens premiärminister Tony Blair att uttala sitt förtroende för ministern.

Anklagad för skattebedrägeri
Men redan den 21 november är det dags. Högerpolitikern Berlusconi ställs då inför rätta i ett annat mål, anklagad för skattebedrägeri och förskingring, som en följd av olagliga turer kring köp av filmrättigheter i USA.

År 2004 stod han åtalad för att ha mutat en domare. Listan är lång: mutbrott, skattebedrägeri, bokföringsbrott och illegal partifinansiering, men brotten har hittills oftast preskriberats därför att rättegångarna blivit så utdragna.

Själv upprepar Berlusconi att han är förföljd av vänstervridna domare.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se