Homoäktenskap kan avgöra valet i USA

Frågan om samkönade äktenskap ser än en gång ut att kunna avgöra kongressvalet i USA om en vecka. Flera delstater har folkomröstningar om ett grundlagsförbud mot homoäktenskap, och det anses gynna republikanerna.

– Gud ville att äktenskapet skulle vara mellan en man och en kvinna. Och det är min uppfattning också, säger studenten Mark Tellier.

Han är med i Ung-republikanerna i Wisconsin. Och Wisconsin är en av åtta delstater i USA där man nästa vecka, förutom att välja kongressledamöter, också ska ha folkomröstning för eller emot ett grundlagsförbud mot samkönadeäktenskap.

Het fråga i slutkampanjerna
För så här i valets slutspurt har frågan om homoäktenskap återigen tagit plats i kampanjerna. I förra veckan kom Högsta Domstolen i delstaten New Jersey med ett beslut där man sa att homosexuella par måste ges exakt samma rättigheter som heterosexuella par, allt annat är diskriminering.

Det här kan gynna republikanerna, eftersom det kommer få många konservativa att gå och rösta, säger Curt Reithel som är professor i statsvetenskap vid La Crosseuniversitetet.

– Republikanerna har mött en del problem, bland annat i form av Irakkriget. Så det här är en fråga som kan gynna republikanerna, säger han.

Tyder på seger för motståndarna
I 45 av USA:s 50 delstater finns redan förbud mot samkönade äktenskap, och en vecka före valet tyder alla mätningar på att det blir seger för motståndarna till samkönade äktenskap också i Wisconsin.

Studenten Mike Tellier ska jobba intensivt med kampanjen sista veckan. Men att han själv en dag ska gifta sig, det är en självklarhet.

– Jag vill absolut gifta mig. Så jag får hålla mina ögon öppna, säger han.

Sara Stenholm, La Crosse, Wisconsin
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista