Konstbefruktning på cancerpatienter kan orsaka missbildningar

En speciell form av konstbefruktning som ges åt par där mannen behandlats för cancer kan ge upphov till missbildningar hos barnet. Svenska och danska forskare skall nu för första gången undersöka barn till samtliga män som genomgått cancerbehandling för till exempel testikelcancer.

Aleksander Givercman är professor vid universitetssjukhuset i Malmö.

– Det vi kan mäta idag är att vissa cancerbehandlingar ger en ökad risk för brott på kromosom-materialet i spermierna. Det som vi inte vet idag är vilken betydelse de har, säger han.

Det handlar alltså om att kromosomet i spermierna kan bli skadat av framför allt strålbehandling.

Mikroinjektion sätter naturen ur spel
Vid vanlig provrörsbefruktning blandas spermier och ägget och naturen får ha sin gång, det vill säga spermierna konkurrerar om att komma först. Den konstbefruktningsmetod som nu skall undersökas kallas för mikroinjektion och anses mycket effektiv.

Men tekniken sätter naturen ur spel, för det är laboratoriepersonal som på måfå väljer ut en spermie och injicerar den i ägget. Resultatet är nästan alltid en lyckad befruktning. Problemet är att man inte vet om det är en skadad och i vanliga fall oduglig spermie som plockats ut, säger professor Aleksander Givercman.

– Där tar man bort konkurrensmomentet, säger han.

De studier som gjorts på barn till pappor som genomgått cancerbehandling, har inte visat att de barnen är sjukare än vad som är normalt. Men de studierna har å andra sidan gjorts på barn som blivit till genom naturlig befruktning.

– När det gäller den här gruppen, där man använt mikroinjektion, vet man ingenting eftersom sådana studier inte har utförts än.

Hälsorisker
Det utförs tusentals mikroinjektioner varje år både på sjukhus och privatkliniker och tekniken har funnits i 14 år, men ingen har undersökt vilka hälsoriskerna är för barn till gruppen cancerbehandlade pappor.

– Det kan vara olika defekter som man bara kan gissa på. Det kan vara mindre födelsevikt, det kan vara missbildning vid födseln. Det kan vara ökad risk för sjukdomar när man är barn eller vuxen. Det kan vara vad som helst.

För de cancerdrabbade män som Aleksander Givercman möter varje dag, är just möjligheten att bli pappa en av de första frågor som ställs.

– Den är oerhört viktig och det vet vi ju för att vi dagligen träffar unga män som kommer från spermienedfrysning, som har fått cancerdiagnos. Och ett stort bekymmer för de här unga patienterna som har ställts inför cancerdiagnosen, är ju det här med vilken möjlighet jag har att bli pappa, när jag väl har blivit botad från min cancersjukdom.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista