Runt 80 människor dog i anfallet mot koranskolan.

Skolattack väcker protester i Pakistan

I Pakistan har tusentals klanmedlemmar demonstrerat mot regimen i protest mot attacken mot en koranskola, då 80 människor dödades.

Demonstranterna i norra Pakistan, nära afghanska gränsen, ropade ”Död åt Bush”, men också ”Död åt Musharraf”. Islamister ser den pakistanske presidenten som USA:s lydige betjänt. Risken är nu att Pakistan drabbas av fler våldsdåd, likt de oroligheter som följde efter bråket kring de danska  Muhammed-teckningarna.

En lokal muslimsk präst ropade i högtalare att jihad fortsätter och att hämnd kommer att utkrävas för dem som dog när pakistanska militären anföll en koranskola, en skola som pakistanska regimen säger i själva verket utbildade terrorister.

Oskyldiga barn
Runt 80 människor dog. Enligt pakistanska militären hade flera av dem nära band till höga al-Qaida-ledare, även om lokala ledare säger att dödsoffren var oskyldiga barn som studerade islam.

De hätska känslorna som nu rörts upp försvårar Musharrafs nya taktik att sluta fredsavtal med lokala klanledare längs gränsen. Klanledarna lovade att inte välkomna al-Qaida och andra terrorister, i utbyte mot att armén drog sig tillbaka. 

Protester runtom i landet
Den blodiga attacken mot koranskolan ger nytt bränsle till islamistiska partier i Pakistan som vill störta Musharrafs regim. En inflytelserik islamistisk politiker står i spetsen för en massprotest i staden Peshawar under tisdagen och protester har utlysts i andra städer runt om i landet.

Ironiskt nog anklagas general Musharraf ofta av mera liberala krafter i Pakistan för att vara alltför undfallande mot religiösa extremister, däribland de som förtrycker kvinnor i islams namn.

Sökt stöd hos extrema grupper
Kritiker säger att regimen sökt politiskt stöd av extrema religiösa grupper för att slippa ge större inflytande till landets sekulära politiska partier.  

Musharraf försvarar sig med att Pakistan helhjärtat hjälpt Washington i jakten på al-Qaida, och överlämnat hundratals misstänkta terrorister till USA.

Musharraf har själv överlevt flera allvarliga attentatsförsök. Som chef för en lojal militär verkar han just nu sitta säkert vid makten, även om islamistiska grupper genom attacken mot koranskolan fått ännu något att hata honom för.

Nils Horner, Tokyo
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".