Militär övervägs mot brottsvåg i Neapel

En våldsvåg sköljer just nu över den italienska staden Neapel. Säkerhetsläget är så instabilt att regeringen överväger att skicka dit militär.

Våldet i Neapel toppar nu tv-nyheterna och går till och med före premiärminister Prodis stora problem att hålla ihop sin regering och att blidka alla protester om statsbudgeten.

Väpnade rån, väskryckningar och till och med mord är vardagsmat i Neapel, där småbrottslighet och maffian Camorran härjar.

Förvärrat läge
Våldet har nu trappats upp så pass mycket att den italienska regeringen talar om att sätta in militär för att bryta våldsspiralen.

I måndags sköts en man till döds i centrala Neapel. I helgen som gick mördades tre personer, varav två inte ska ha haft några kopplingar till maffian.

I det ena fallet utbröt ett knivslagsmål mellan tonåringar, i det andra sköt en butiksägare ner en rånare och tog lagen i egna händer.

Varnar turister
Neapel är en turiststad med fantastisk arkitektur och spännande gränder, men invånarna i vissa kvarter uppmanar spontant turisterna att avlägsna sig, för att risken för att bli attackerad är stor.

De italienska tidningarna skriver att regeringen överväger att sända allt från 1 000 till 1 300 man extra ur säkerhetsstyrkorna.

Först den nionde november ska en säkerhetsplan presenteras.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista