UD: "Vi har inget åsiktsförbud"

En praktikant vid Sveriges ambassad i Tel Aviv i Israel har avskedats för att han är aktiv Sverigedemokrat. Sveriges ambassadör i Israel anser att mannens åsikter är odemokratiska och främlingsfientliga, och inte hör hemma på en svensk utlandsmyndighet.

– Han har varit mycket aktiv i opinionsbildning för Sverigedemokraterna, kring frågor som invandring, muslimer och så vidare. Det anser jag inte är förenligt med att vara verksam på en svensk utlandsmyndighet, säger Robert Rydberg.

Karriären blev inte långvarig. I två månader hann den 25-årige praktikanten jobba på svenska ambassaden i Tel Aviv. Nu är han uppsagd. Skälet är att praktikanten var Sverigedemokrat, vilket strider mot svenska värderingar, och de partier som sitter i riksdagen, menar Robert Rydberg, svensk ambassadör i Israel och som nu har avskedat praktikanten.

– Det är en bedömning som har ett mycket brett stöd i det svenska samhället, inklusive något som omfattas av de partier som finns i Sveriges riksdag, säger Robert Rydberg.

Men om Sverigedemokraterna skulle ta sig in i riksdagen nästa val, hur skulle ditt argument bli då?

– Vi tar ställning till de frågor som vi har att ta ställning till idag. Hypotetiska frågor tar vi ställning till när det finns anledning att göra så.

På Utrikesdepartementet finns ingen uttalad regel om vilka åsikter man som anställd får ha. UD:s personalchef Ann-Marie Dierauer menar att det här fallet handlade om att praktikanten missbrukat UD:s datorer och inte att han var Sverigedemokrat.

– Det är inte så att det finns något åsiktsförbud, men däremot är vi angelägna om att vi vet vad våra medarbetare och praktikanter har för bakgrund, säger hon.
 
– Det finns andra omständigheter runt den här personen som har mer att göra med hur han har utnyttjat ambassadens faciliteter i form av datorer och liknande, säger Ann-Marie Dierauer, personalchef på UD.

Lina Henningsson
lina.henningsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista