Omstritt flygplansköp.

Köp av stridsflygplan orsakar kris i regeringsförhandlingar

I Österrike hotar nyval efter att regerings-förhandlingarna brutit samman. De konservativa lämnade förhandlingarna under natten mot tisdagen.

Detta efter det att socialdemokraterna drivit genom en granskning av köpet av stridsflygplanet Eurofighter, ett plan den tidigare konservativa regeringen föredrog framför svenska JAS.

Tvisten som inte gått att lösa, handlar om en flygplansaffär med svenska intressen. För fyra år sedan beslöt den dåvarande österrikiska regeringen att köpa det sameuropeiska stridsflygplanet Eurofighter.

Omstritt val av stridsplan
Köpet var mycket kontroversiellt. Flera partier ifrågasatte om Österrike överhuvudtaget behövde några nya stridsflygplan och om så vore, varför köpa det tyngsta och dyraste?

Det vore mycket bättre att lägga pengarna på skola och äldreomsorg, ansåg socialdemokraterna som förordade det billigare, svenska JAS Gripen.

Affären har i Österrike sedan dess omgärdats av envisa rykten om mutor, utan att några bevis framkommit. Krav på en större undersökning har varit en valfråga och på måndagen beslutade socialdemokrater och de Gröna i parlamentet att hela affären ska granskas.

Spekulationer om nyval
Det parti som drev igenom köpet, de konservativa, kallade då till krismöte och meddelade några timmar senare, vid midnatt, att de skulle avbryta regeringsförhandlingarna med socialdemokraterna.

I Wien spekuleras nu om nyval. Det har gått trögt i förhandlingarna som pågått sedan valet den 1 oktober och flygplansaffären är kanske droppen.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".