V-förslag om höjd skatt och kommunjobb

150 000 nya jobb i stat och kommuner och höjda skatter på sammanlagt drygt tio miljarder kronor. Det är innehållet i vänsterpartiets budgetförslag, som partiet presenterade på tisdagen.

Ordförande Lars Ohly kritiserar den borgerliga regeringens budget.

– Det går att göra Sverige mer rättvist, det går att skapa fler jobb och det går att få en feministisk politik, som också stärker kvinnors rättigheter istället för att ifrågasätta dem. Det är vänsterpartiets budgetpolitik, säger Lars Ohly.

Vänsterpartiet anser att de borgerliga gynnar höginkomsttagare, genom förslagen om sänkt förmögenhetsskatt och sänkt fastighetsskatt.

Höja skatter
Vänsterpartiet föreslår istället höjd inkomstskatt för de som tjänar över 30 000 kronor i månaden och höjd bolagsskatt.

Det beräknas sammanlagt ge drygt 10 miljarder i ökade skatteintäkter.

Vänsterpartiet står fast vid sitt tidigare löfte att skapa jobb inom stat och kommun. 150 000 nya jobb utlovas de kommande tre åren.

Backar om miljöskatter
Vänsterpartiet vill inte längre ha skatteväxling på miljöområdet, vilket de tidigare varit överens om med socialdemokraterna och miljöpartiet om.

– Den del vi ifrågasätter är att man nödvändigtvis ska sänka skatter på arbeten för det ger inga goda miljöeffekter. Däremot är en fortsatt höjning av skatten på miljöbelastande verksamhet nödvändig, säger Lars Ohly, vänsterpartiets ordförande.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se