Båda gör anspråk på segern.

Oväntat jämnt valresultat väntas i Kongo

Resultatet i det historiska presidentvalet i Kongo väntas bli överraskande jämnt. Båda kandidaterna har redan börjat göra anspråk på segern, anspråk som den oberoende valkommissionen är rasande över och som bidrar till oro i hela landet.

– Inse verkligheten för Kongo; ett jätteland utan vägar, utan infrastruktur; vad väntar ni er? Ett mirakel? frågade valkommissionens ordförande, Apollinaire Malu Malu.

Redan på måndagskvällen annonserade president Joseph Kabilas partigeneral, både i franska radion och i Kabilas egen tv, att Kabila hade vunnit presidentvalet.

För tidigt utse en segrare
Det var detta som gjorde den oberoende valkommissionen rasande: valet skall vara färdigräknat den 19 november, och man kanske har en första indikation nästa vecka, förklarade ordförande Malu Malu.

Men folket i Kongo är otåligt. Varje valkretsresultat finns redan uppsatt utanför respektive vallokal och alla har pusslat och räknat. De båda presidentkandidaterna har haft egna vittnen och rapportörer och gör egna sammanställningar.

Valet skulle hindra kriget
Dessa sammanräkningar visar på ett oväntat jämnt
valresultat. Det är det värsta som kan hända i en krutdurk som Kongo, där just detta val skulle sätta stopp för inbördeskrig och hindra att fler än de fyra miljoner som redan dödats blir fler.

Nu finns utrymme för tolkningar och anklagelser om valfusk från båda sidor och i utmanaren Jean-Pierre Bembas läger är man segerviss.

Rykten sprids snabbt
– Vi vet vartåt det lutar, förklarar Bembas ekonomiske rådgivare, Kambinga Katomba Germain. Nu gäller det bara att valkommissionen ger en trovärdig bild, vi har facit här i vårt högkvarter, säger han.

Ryktesspridningen är det värsta i Kongo. Rykten sprids som en löpeld och antänder lätt våldsamma upplopp. Ingen part räknar med att förlora och det är tveksamt om man har tålamod att vänta i nästan tre veckor för att få veta vem som blir den förste valde presidenten i Kongo.

Vincent Dahlbäck, Kinshasa i Kongo
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".