Var fjärde kriminalvårdare utsatt för våld

Mer än var fjärde anställd inom kriminalvården utsattes för våld eller hot av interner förra året. Det visar en undersökning från Brå, Brottsförebyggande rådet, som presenterades på tisdagen.

Kriminalvårdaren Yvonne Gradin på Faluhäktet utsattes för ett överfall för två veckor sedan.

– Jag hann inte tänka så mycket, men jag hann tänka att jag inte ville in i cellen. Jag ville inte ha föremålet på mig och jag ville inte bli strypt. Man ska aldrig invaggas i falsk säkerhet utan man måste vara mentalt förberedd på att det kan hända saker, säger Yvonne Gradin

När Yvonne skulle öppna en celldörr på häktet i Falun överfölls hon av en intern som hotade henne med ett slipat tandborstskaft mot halsen.

Hon gjorde motstånd och skrek så kollegor kunde komma till undsättning. På måndag är hon tillbaka på jobbet igen.

Farligt yrke
Kriminalvårdare räknas som ett av Sveriges farligast yrken.

Enligt undersökningen, som Brå gjort för första gången, framgår det att var fjärde anställd misshandlades eller hotades under förra året. Främst handlar det om trakasserier, ofta med kommentarar av privat natur som ”hur mår barnen då? ”

Fackförbundet Seko, som representerar kriminalvårdarna, gjorde också en undersökning för några år sedan. Den visade att hälften av alla som jobbar med interner någon gång under sitt yrkesutövande utsatts för hot.

Mer personal
Fackförbundet kräver mer personal för att öka tryggheten. Man kräver också att överbeläggningarna på fängelser och på häkten minskar och bättre arbetsvillkor för att minska personalomsättningen.

– Tveklöst skulle det innebära en större trygghet för de anställda. Det är viktigt att man inte ska behöva påverkas av hot och våld när man jobbar i rättsväsendet. Kommer man inte till rätta med det kan det påverka personalens förmåga att upprätthålla lag och ordning inne på fängelserna, säger Roal Nilssen, ombudsman på fackförbundet Seko.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista