EU riktar skarp kritik mot Turkiet

Enligt förhandsuppgifter som läckt ut under tisdagen riktar EU-kommissionen mycket hård kritik mot Turkiet för bristande reformer, trots att det nu gått ett år sedan turkarna fick börja förhandla om ett EU-medlemskap.

På söndag håller EU:s ledning krismöte för att försöka undvika att de turkiska medlemsförhandlingarna avbryts.

Trots att medlemsförhandlingarna med EU pågått i ett år förekommer fortfarande tortyr och brutal behandling i turkiska fängelser. Den turkiska regeringen har inte gjort tillräckligt för att förbättra yttrandefriheten och har inte tagit kontroll över den turkiska militären.

Vägrar öppna hamnar
EU-kommissionen uttrycker också djup otålighet över att Turkiet fortfarande vägrar att öppna hamnar och flygplatser för cypriotisk trafik. Det strider mot det tullavtal om fri handel med varor inom EU som turkarna undertecknat och kan bli orsak till medlemsförhandlingarna med Turkiet avbryts.

EU:s utvidgningskommissionär Olli Rehn är djupt missnöjd. Han anser att Turkiets demokratiska reformarbete i princip avstannat sedan landet ansågs redo att börja medlems-förhandla med EU i oktober 2005.

Kritiken blir grund för vidare diskussion
Denna hårda kritik som läckt ut på förhand kommer att presenteras officiellt nästa onsdag. Den blir utgångspunkt för diskussionerna på EU:s toppmöte i december då EU:s regeringschefer ska avgöra om det i nuvarande läge är lönt att fortsätta medlemsförhandlingarna med Turkiet.

I början av nästa vecka gör Finland, EU:s nuvarande ordförande, ett sista försök att förmå Turkiet att öppna sina gränser för cypriotisk handel och transport. EU:s förhandlare samlar turkar, greker, grek- och turkcyprioter till ett krismöte för att försöka förhindra att de turkiska medlems-förhandlingarna bryter samman.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista