Anders Igel och Marie Ehrling.

Teliachefer friade från mutanklagelser

Telia Soneras vd Anders Igel och förre Sverigechefen Marie Ehrling frias från anklagelserna om bestickning.De stod åtalade i Stockholms tingsrätt för att ha bjudit in en rad myndighetschefer med sällskap på middag och musikal förra året.

– Mycket glädjande. Domstolen har helt accepterat resonemanget att det här är varumärkesstärkande och ingenting annat för att utöva någon otillbörlig påverkan, sade Hans Strandberg, Anders Igels advokat.

Varumärkesstärkande var ordet som försvaret gärna återkom till i rättegången kring Telia Sonera-chefernas inbjudan. Att bjuda in ett antal viktiga chefer, bland andra generaldirektören från Domstolsverket, kunde inte betraktas som bestickning enligt försvaret.

Detta eftersom Telia Sonera i samband med tillställningen också tänkt visa upp nya produkter och tjänster i reklamsyfte. Tingsrätten tog också fasta på detta i domen.

Det pågick inte heller några upphandlingar kring telefoni hos de myndigheter vars chefer bjöds in. Det bidrog också till en friande dom, enligt tingsrätten, som i och för sig noterade att initiativet att också bjuda in fruar och respektive kanske inte var helt lämpligt.

Lagstiftningen kring mut- och bestickningsbrott har av många bedömare beskrivits som föråldrad och åklagaren i målet, Christer wan der Kwast, har tidigare sagt att han med åtalet ville se var gränserna gick.

Torbjörn Linde, kanslichef på Institutet mot mutor, säger att han är tveksam till om den aktuella domen egentligen gör någon klokare i hur lagen ska tolkas.

– Den här domen visar mycket tydligt att den lagstiftning som vi har när det gäller mutor och bestickning är otillräcklig. Den är svårtolkad och den säger absolut inte var gränserna egentligen går.

På branschorganisationen Sponsrings- och eventföreningen menar vd:n Caroline Sallmander att domen öppnar för att företag ska kunna fortsätta bjuda in myndighetschefer men hon säger samtidigt att själva rättegången också haft effekt på näringslivet.

– Jag är övertygad om att vi kommer att iaktta större försiktighet när man bjuder in dem. Vi rekommenderar att man låter dem betala om det är ett lite dyrare evenemang, säger Caroline Sallmander, vd för Sponrings- och eventföreningen.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".