Vattenfall sätter nytt vinstrekord

Den statliga energijätten Vattenfall har haft ett starkt tredje kvartal i år. Vinsten fortsätter att stiga. Vattenfall har hittills i år gått med 21,4 miljarder kronor i vinst.

– För Vattenfall som helhet har det varit ett bra kvartal. Vi noterar det högsta kvartalsresultatet någonsin och det högsta resultatet för nio månader någonsin, säger vd:n Lars Josefsson.

Vad kommer det sig?

– Det är framför allt ett mycket starkt resultat i Tyskland, som driver detta. Vi har också fått ut högre priser där i år, säger han.

Vattenfall fortsätter att forsa fram och redovisar en vinst på 3,3 miljarder kronor för det tredje kvartalet och 21,4 miljarder kronor på nio månader i år.

För kvartalet är ökningen 6,9 procent och för de nio månaderna 25,4 procent.

Fortsätter det så här kommer utdelningen till ägaren att nå nytt rekord. 2005 drog staten in 5,8 miljarder i aktieutdelning, i år kan det bli mer.

Alla verksamheter går dock inte lika starkt.

Den nordiska verksamheten gick sämre än förra året. Det som drog ner vinsten med 36 procent till 1,6 miljarder var det stillastående kärnkraftverket i Forsmark, samt mycket lägre vattenkraftsproduktion på grund av de låga nivåerna i vattenmagasinen.

Nu är det den tyska fossilkraften som ökar kraftigt, upp 150 procent för vinsten, och därmed säkras rekordvinsten för hela koncernen.

Totalt föll koncernens kraftproduktion med 6,7 procent till 34,5 TWh under årets tredje kvartal.

Kärnkraftsproduktionen backade från 12,8 till 10,6 TWh och vattenkraftproduktionen sjönk från 8,9 till 6,7 TWh.

För fossila kraftverk ökar samtidigt produktionen från 15,3 till 17,2 TWh.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se
Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista