Blufföretag lockar till falska investeringar

Antalet investeringsbedrägerier där investerare luras på miljonbelopp har ökat kraftigt de senaste åren. Det finns idag nästan 700 blufföretag på Finansinspektionens varningslista som med aggressiva marknadsföringskampanjer lockar investerare att satsa pengar i företag som inte existerar.

– I första fasen blir man uppringd och kontaktad av någon som man uppfattar som en stor mäklarfirma med hemsida och fina broschyrer. Man blir erbjuden en fin investering. Sedan erbjuds man i fler omgångar att byta den här investeringen till nya aktier. Sedan brukar den mäklarfirman försvinna, upphöra, berättar Jan Green som är rådgivare på Finansinspektionen.

Fenomenet med investeringsbedrägerier har funnits i flera år men har nu ökat i Sverige. Det vanligast förekommande är att bedragarna som ofta opererar från olika länder samtidigt riktar sig till småföretag.

Förlorade över en miljon
Anders Fahlén, som driver ett enmansföretag i Östersund, är en av alltfler svenskar som råkat ut för investeringsbedrägeri. Hans enmansföretag blev lurade att investera i aktier av bluffinvesteraren James West Associates vilket ledde till att över en miljon kronor försvann i tomma intet. Trots att han kontrollerat bolaget hos tillsynsmyndigheter i flera länder.

– Jag skulle vilja säga att den här gruppen av internationella bedragare, de jobbar på ett plan som kan lura vilken professionell investerare som helst, säger han.

Anders Fahlén anmälde investeraren direkt till Finansinspektionen när han upptäckte att han blivit lurad. Men han saknar ett agerande från polisen och rättsväsendet i Sverige så att de tillsätter resurser för att utreda de allt vanligare förekommande bedrägeribrotten.

Frustrerad över flatheten
– Vi är frustrerade över varför det är en sådan flathet ifrån polisens sida och likaså rättsväsendet. Och varför man ger den här problematiken en så låg prioritering, säger Anders Fahlén.

Gunnar Stétler är överåklagare hos Riksåklagaren som bedriver tillsyn över investeringsbedrägerier.

– Vi har ökat fokus på den här typen av bedrägerier. Vi kunde ha gjort med tidigare, vi kan säkert göra mer i framtiden, men vi strävar att bli bättre och kunna åstadkomma mer.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".