Alla i ryska regeringen är miljonärer

Alla ryska regeringens ministrar är miljonärer. Det visar en lista över de ryska ministrarnas årsinkomster för 2005. Högst inkomst har miljöministern, men han har inte blivit rik på sitt arbete i regeringen utan på privata affärer.

Igor Trutnev är Rysslands rikaste minister och var helt okänd tills han stoppade de gigantiska oljebolagen Shell och Exxons utvinning av olja i ryska Fjärran Östern av miljöskäl.

Miljöminister Igor Trutnev toppar listan med en årsinkomst på motsvarande 57 miljoner kronor för 2005. Med det slår han de flesta av sina europeiska kollegor.

Delägare i varuhuskedja
Men det är inte ministerarbetet, som gjort honom rik eftersom det kanske är lätt att tro att den som råder över gas- och oljetillstånd i ett så korrupt land som Ryssland snabbt kan tjäna en hacka.

Nej, Trutnev har tjänat pengar på aktier i Perm där han är delägare i en varuhuskedja och ett export- och importföretag.

För ryska ministrar eller statstjänstemän finns ingen konflikt mellan aktieägande och att arbeta i statens tjänst.

Även statstjänstemän får äga aktier
Sedan 2004 har statstjänstemän rätt att äga och handla med aktier. De övriga ministrarna är också miljonärer antingen på sina inkomster eller på omfattande fastighetsinnehav.

Som it- och kommunikationsminister Leonid Reiman som äger sex gigantiska lägenheter och ett sommarhus på över 300 kvadratmeter. Han har anklagats för offshoreaffärer i telekombranschen av en schweizisk domstol, men nekar till allt.

Både han och trean på listan transportministern noteras 2005 för sex gånger lägre årsinkomst mot 2004, något som experter ser som misstänkt skatteflykt, alternativt att ministrarna gömt en del av sina förmögenheter genom att skriva över dem på hustru eller barn.

Presidenten finns inte med på inkomstlistan, men ska enligt ett dekret tjäna motsvarande en halv miljon om året, mindre än många av sina ministrar alltså, om det stämmer.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista