Rekordlåg arbetslöshet i Frankrike

Arbetslösheten i Frankrike är i dag den lägsta på fem år och är nu 8,8 procent. Om trenden håller i sig kommer antalet arbetslösa att vara under två miljoner personer om sex månader.

Nu kan Frankrikes premiärminister de Villepin sova lugnare om natten igen. Sysselsättningen är hans främsta politiska fråga och de goda resultaten kan gynna honom i konkurrensen om presidentposten i vår.

I januari för knappt två år sedan passerade arbetslösheten 10 procent, vilket skakade Frankrike. Men sedan dess har närmare 350 000 arbetslösa hittat jobb igen.

Mer stöd till arbetslösa
Ändrade regler har fått ut fler äldre på arbetsmarknaden igen och de arbetslösa har fått mer stöd, förklarar arbetsmarknadsminister Jean-Louis Borloo.

En ny form av anställningskontrakt, CNE, har också införts. De tillåter småföretag med färre än 20 anställda att provanställa i hela två år. När liknande kontrakt föreslogs för ungdomar, CPE-avtalen, ledde det i våras till våldsamma protester från studenter i hela landet och regeringen tvingades att slänga förslaget i papperskorgen.

Intresse från Sverige
Men förlagan CNE lever och ger många nya jobb, enligt regeringen och i Sverige har nuvarande näringsminister Maud Olofsson visat stort intresse för modellen.

– Vi är på rätt väg, men det räcker inte. Målet är att arbetslösheten ska vara under 8 procent nästa år, sa de Villepin på tisdagen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista