Några hundra personer demonstrerade mot Irakkriget.

Blair undkom förödmjukande nederlag

Premiärminister Tony Blair slapp ett förödmjukande nederlag, när det brittiska parlamentet på tisdagskvällen höll en omröstning om kriget i Irak. Frågan var om en ny särskild utredning om kriget skulle genomföras just nu, något som Blair inte vill.

Några hundra demonstranter från organisationen Stop the war coalition protesterade utanför parlamentet i London. De vill ha ett slut på kriget och att de brittiska trupperna ska tas hem.

Samtidigt pågick en flera timmar lång debatt i underhuset, den första på flera år om just Irakkriget. Bakgrunden var att ledamöter från de skotska och de walesiska nationalistpartierna och krävt en utredning om kriget, bland annat om vad som låg till grund för beslutet att gå i krig.

”När togs beslutet?”
– Hur kunde regeringen fatta beslut på falska grunder och exakt när togs beslutet, undrade Adam Price från Wales i samband med debatten.

Irakfrågan blir allt svårare för labourregeringen att hantera. Inte minst efter att arméchefen sir Richard Dannatt nyligen sa att de brittiska trupperna inte kan stanna i Irak för evigt.

Men Blair är inte intresserad av någon ytterligare utredning, flera har redan gjorts, framhåller han. Utrikesminister Margaret Beckett var också frågande

– Varför en sådan undersökning och varför just nu, undrade utrikesministern.

Förödmjukande nederlag
För regeringen och framförallt för Blair hade det varit förödmjukande och ett stort nederlag att förlora den här omröstningen, men så blev det inte.

273 för en utredning, 298 emot. Blairregeringen klarade sig med 25 rösters marginal och kanske blotta förskräckelsen, eftersom det betyder att flera av de egna ledamöter gick emot regeringen.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista