Kvinnlig irakveteran demokraternas hopp

En kvinnlig pilot som förlorat båda sina ben när hennes helikopter sköts ner i Irak är en av de demokratiska kandidater till kongressen som kan ändra maktförhållandena i USA på tisdag.

Tammy Duckworth har vunnit många traditionellt republikanska väljare som är missnöjda med Irakkriget, rapporterar vår korrespondent från Illinois.

– Jag har alltid tyckt att invasionen av Irak var ett allvarligt misstag. Det vi gjorde i Afghanistan var rätt, vi var angripna på egen mark och vi skulle verkligen sätta dit al-Qaida, men Irak…, säger Tammy Duckworth och skakar på huvudet.

Förlorade båda benen i Irak
Hon går lite vingligt. Hon har förlorat båda benen och kämpar med proteserna när hon rör sig mellan borden på Maxfields pannkaksrestaurang.

På några veckor har Tammy Duckworth blivit känd över hela USA, många vill trycka hennes hand och hon fick nyligen förtroendet att hålla demokraterna svarstal till president Bushs radiotal.

”Folk är upprörda över kriget”
Hon representerar det som händer på många håll i USA. I det här valdistriktet har republikanerna vunnit så länge frisören Ray Stahlman kan minnas. Han ska själv rösta republikanskt, det har han gjort i 40 år, men han har märkt att många av hans kunder tänker rösta på Duckworth.

– Folk är upprörda över kriget, att sjukvården är så dyr och att pensionssystemet är i gungning. Duckworth är en klok person och vem kan ifrågasätta hennes patriotism. Hon höll på att brinna upp där i sin helikopter i Irak, säger den gamle frisören.

Just nu leder Tammy Duckworth i opinionsundersökningarna över sin republikanske motståndare, men hon är orolig för de sista dagarna.

Är emot amnesti för illegala invandrare
Duckworth är född i Thailand och har en amerikansk pappa. Hon växte upp på Hawaii, kom till Illinois för att studera, anmälde sig till Nationalgardet och blev inkallad till Irak just innan hon var klar med sin doktorsexamen.

De senaste dagarna har det startats en kampanj mot henne som går ut på att hon inte bott tillräckligt länge här och att hon är för mjuk i invandringsfrågorna. ”Men jag är emot amnesti för illegala invandrare och jag anser att vi ska förbättra gränsskyddet,” säger Tammy Duckworth i sin nya radio och TV-reklam.

Thomas Nordegren, Illinois
thomas.nordegren@sr.se