Regeringen strök anslag av misstag

Den nya regeringen har av misstag i den nya budgeten strukit bort ett anslag på 100 miljoner kronor till ett program för småföretagens forskning och utveckling.

Statsekreteraren i näringsdepartementet centerpartisten Jöran Hägglund kan inte riktigt förklara hur det gått till.

– Jag tror att det var så att i den väldigt snabba bugetprocess som vi hade när regeringen tillträde, resandes väldigt mycket av den gamla regeringens förslag bort för att skapa utrymme till andra prioriteringar. I den vevan for också detta, säger Jöran Hägglund.

För centerpartiet, som nu huserar i näringsdepartementet och som gått till val på att småföretagen ska växa, är det som hänt lite av en mardröm.

– Det är olyckligt, nu är det här inget som inte går att göra något åt. Men det är klart att vi tycker att den här sortens satsningar är bra, säger Jöran Hägglund.

Ingår i budgeten för Vinnova
Programmet som heter Forska & Växa ingår i budgeten för Vinnova, den statliga myndigheten för innovationer i näringslivet.

Småföretag som velat satsa en slant på forskning och utveckling av nya produkter har fått lika mycket av staten. På ett år har 1 200 företag ansökt om att forska för sammanlagt 1,7 miljarder kronor, så egentligen har de 100 miljoner man haft i år inte räckt till efterfrågan.

Samtidigt som Forska & Växa-programmet strukits bort har den nya regeringen, i enlighet med sina vallöften, prioriterat en nysatsning på kvinnlig företagsamhet på 100 miljoner kronor.

– Det ena står inte mot det andra. Det här är en oerhört viktig satsning, säger Jöran Hägglund.

Vill få fram mer pengar
Eftersom Jöran Hägglund anser att Forska & Växa är viktig vill han nu skaka fram pengar för att åtminstone kunna driva programmet på sparlåga under kommande år. 

Men det är lättare sagt än gjort eftersom det förutsätter att någonting annat på det här utgiftsområdet får stryka på foten.

– Det är det vi håller på att se över nu. Eftersom vi själva ramlar in i ett arbete med kort varsel och inte har full koll på varenda budgetpost eller ansvarspost ser vi över om vi kan kraftsamla för att åtminstone ha något slags program under 2007 och för att kunna förbereda det bättre för att få en långsiktig lösning under 2008, säger Jöran Hägglund.

Björn Elmbrant
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".