Tele 2:s aktie rusar trots miljardförlust

Telekombolaget Tele 2 gjorde en storförlust det tredje kvartalet i år men trots det så rusar aktien på Stockholmsbörsen. Förlusten blev 2, 8 miljarder kronor före skatt. Börsreaktionen beror på att företaget nu lovar att sälja ut fler verksamheter som går med förlust.

Tele 2 är det där bolaget som i reklamen kommer med små billar, alltså räkningar, i motsats till konkurrenterna som kommer med stora billar.

De där bolagen med stora räkningar går dock bättre än Tele 2 och senast häromdagen visade både Telia Sonera och Telenor på en bättre vinstutveckling.

Aktien gick upp
Trots brakförlusten så rusar dock aktien på börsen och har vid lunchtid gått upp kraftigt.

Det beror inte på att förlusten blev stor och väntad, utan mer på att vd Lars-Johan Jarnheimer gjort uttalanden om att bolaget ska sälja av verksamheter som går dåligt. Det ska bli hårdare inriktning mot bredband och mobiltelefoni och koncentration av verksamheten på den europeiska kontinenten, lovar Tele 2:s vd.

Marknaden prisade in de utlovade förbättringarna direkt och kursen steg.

Känd strategi
Strategin känns igen från de andra bolagen. Triple Play kallas det, när mobil- och bredbandsteknik går ihop med tv för att locka nya kunder och det är också där som vinsterna hägrar.

Förlusten före skatt för tredje kvartalet blev 2,8 miljarder kronor, vilket kan jämföras med en vinst på drygt en miljard kronor det tredje kvartalet 2005.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista