Japan tvivlar på Nordkoreas avsikter

Nordkoreas grannländer reagerar med försiktig optimism på beskedet att landet är redo att återuppta de så kallade sexpartssamtal om att skrota landets kärnvapen. Men särskilt Japan uttrycker tvivel på att Nordkoreas avsikter är genuina.

Japans nye premiärminister Shinzo Abe är känd som hökaktig i fråga om Nordkorea, och på onsdagen sa han att de japanska sanktionerna kommer att vara kvar.

Detta tills Nordkorea tillfredsställt Japan i två vitala frågor: den ena är eliminering av Nordkoreas kärnvapen, som utgör ett hot mot Japan, den andra är full klarhet om de japanska medborgare som rövades bort av Nordkorea på 1970- och 1980-talen.

Möts med skepsis
Överlag möts Nordkoreas nya besked om förhandlingsvilja med skepsis här i Japan.

Utrikesministern säger att det är alldeles för tidigt att fira, och experter pekar på att Nordkorea tidigare jobbat vidare med sitt kärnvapenprogram också när sexpartssamtalen pågått.

Ändå säger Japan att man välkomnar att samtalen nu kan återupptas. Sydkorea är mera positivt i sina kommentarer, men betonar att Nordkorea måste göra konkreta eftergifter, inte bara delta i sexpartssamtalen, för att det ska bli tal om sanktionslättnader.

Redo för samtal
Nordkorea säger att man nu gått med på samtalen, tre veckor efter sitt kärnvapenprov, eftersom USA gått med på att diskutera ett hävande av de ekonomiska sanktionerna mot Nordkorea. Och USA bekräftar nu att man är redo att överväga den saken.

Det som tros ha drabbat Nordkorea särskilt hårt är en frysning av landets bankkonton i andra länder. USA blockerade landets konton i en bank i kinesiska Macau, något som USA säger strypt försörjningen av cognac och andra lyxartiklar till det nordkoreanska ledarskapet.

Men även den amerikanska chefsförhandlaren, Christopher Hill, var dämpad i sin entusiasm, han sa att han för egen del inte tagit fram cigarrerna och champagnen ännu. 

Många svårigheter återstår innan diplomaterna vågar tala om konkreta framsteg på vägen mot ett Nordkorea utan kärnvapen.

Nils Horner, Osaka
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".