Franz Josef Jung.

Tysklands försvarsminister i blåsväder

I Tyskland har försvarsministern hamnat i blåsväder efter skandalen med soldater som poserar med dödskallar i Afghanistan. Dessutom lastas han för den tyska insatsen i Libanon, som beskrivs av oppositionen som den dyraste sjöutflykten i landets historia.

Taktlös, klumpig och okunnig. Försvarsminister Franz-Josef Jung är inte vatten värd. ”Han gör sitt bästa, men det räcker uppenbarligen inte” skriver Berliner Zeitung och andra tidningar spekulerar nu i hur länge han får sitta kvar.

Tysk marin patrullerar sedan några veckor tillbaka en sexmila zon längs den libanesiska kusten. Uppdraget är att stoppa vapensmuggling till Hizbollahmilisen. Men sedan fartygen anlänt, har det visat sig att uppdraget inte är fullt så glasklart. 

Det har kommit fram att tyska befäl först måste ha Libanons godkännande innan de får ingripa.

Kallar uppdraget en fars
Det gör uppdraget till en fars, anser oppositionen, som lastar försvarsministern Jung, för att inte ha varit tillräckligt tydlig när förbundsdagen fattade beslut att skicka trupp.

Att israeliska stridsflygplan har provocerat genom att flyga lågt och enligt obekräftade uppgifter skjutit skarpt över ett tyskt fartyg, har spätt på kritiken. Insatsen är illa förberedd och Tyskland borde hållit sig utanför området.

Men det är mer än så som lastas kristdemokraten Jung. För en vecka sedan lade han fram en ny tysk försvarspolicy. Tysk militär får ett utökat mandat att delta i internationella insatser. Armen ska göras om till en snabb insatsstyrka.

Samtidigt säger nu Jung att militären nått taket för sin kapacitet och att han vill dra tillbaka soldater som idag finns i Bosnien. Uttalandet förvånade många, däribland förbundskansler Angela Merkel, som inte var informerad och som ansåg att det gav fel signal.

Soldater poserar med dödskallar
Varje dag publiceras nya foton i tysk press på tyska soldater på uppdrag i Afghanistan. Soldaterna poserar stolt med dödskallar och andra skelettdelar. Skandalen har utnyttjats av dem som är emot att tyska trupper deltar i utlandsinsatser. Frågor har väckts kring moral och kvalitet.

Jungs uttalande om en pressad armé, har tolkats som ett medgivande, något som nu fått även höga militärer att vända sig mot honom. 

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista