Anna Sjödin.

SSU-ordförande överklagar dom

SSU-ordföranden Anna Sjödin överklagade på onsdagen domen mot henne för krogbråket i Stockholm i januari. Sjödin kräver att bli helt frikänd.

Anna Sjödin dömdes till 120 dagsböter och att betala skadestånd till vakten.

Det är inte självklart att hovrätten tar upp bötesdomar, men enligt överklagandet är det av största vikt att målet prövas i en högre instans.

Betydelse för Sjödins framtid
Utgången av målet har stor betydelse för Anna Sjödins yrkesmässiga framtid och hennes möjligheter att verka politiskt, skriver advokat Leif Silbersky i överklagandet.

Leif Silbersky pekar också på brister i bevisningen. Att tingsrätten bortsett från de delar av utredningen som talade till Anna Sjödins fördel, och helt och hållet trott på vaktens berättelse om vad hon gjorde och sa.

Ifrågasätter brott
Dessutom ifrågasätter Leif Silbersky i sitt överklagande om det verkligen är ett brott att kalla någon för svartskalle.

– Med det språkbruk vi använder i dag kan inte svartskalle vara ett ord som anses som kriminaliserat. Det är en sak är att det är ett olämpligt ord som inte bör användas. Men det är en helt annan sak att det sak vara kriminaliserat. Ska ordet svartskalle vara kriminaliserat då får vi en massa uttryck och ord som kan anses vara kriminaliserade.

Att du ifrågasätter om det är en förolämpning, betyder det att hon kan ha sagt så?

– Nej, det betyder det inte. Det betyder bara att tingsrätten har fält henne och inte trott på hennes ord. Då är det min skyldighet som advokat att gå in och värdera om detta objektivt sätt är ett brott. Min tro är att hovrätten, om man prövar målet i sin helhet, kommer fram till att hon inte har sagt det.

Efter tingsrättens dom den 12 oktober har Anna Sjödin tagit en time out från politiken.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista