Nalin Pekgul backar från krav på medlemsomröstning

Ordförande i socialdemokraternas kvinnoförbund, Nalin Pekgul, backar nu från kravet på att en medlemsomröstning ska avgöra vem som ska bli partiets nye ordförande.

Socialdemokraternas valberedning vill öka medlemsinflytandet genom att de ska kunna lämna sina egna förslag direkt till valberedningen. Det tycker Nalin Pekgul är en bra kompromiss.

– Vem som än blir vald så vore det kul att veta att ”jag har mest stöd bland våra föreningar”. Det skulle ge den personen ett sådan otroligt bra självförtroende att veta att jag har hela partiet bakom mig, säger hon.

Förslag på ny ordförande
Det var på onsdag morgon som valberedningens ordförande, Lena Hjelm-Wallén, föreslog att vanliga medlemmar ska få lämna förslag på vem som ska efterträda Göran Persson vid kongressen i mars.

- Vi tycker att vi inför det här partiledarvalet vill vara ännu mer öppna än vad man har varit tidigare. Då måste man ju börja med en process som är helt öppen, sa hon.

Men Nalin Pekgul vill egentligen gå ännu längre och låta en medlemsomröstning avgöra vem som blir ny partiledare och hon tror att hon har stöd bland medlemmarna.

– Ska vi ha en folkrörelse där vi vill ha många medlemmar som har inflytande då är det viktigt att de känner att de har inflytande på riktigt, säger hon.

Öppen strid kan skada partiet
Men många ledande socialdemokrater är tveksamma till medlemsomröstning. Lena Hjelm-Wallén tror inte att kandidater vill ställa upp mot varandra i en öppen strid som skulle kunna skada partiet.

Hon pekar på att socialdemokraterna i Danmark drabbades av interna stridigheter när de genomförde en medlemsomröstning förra året.

Nu tror inte längre Nalin Pekgul att det blir någon medlemsomröstning den här gången. Lena Hjelm-Walléns tanke att medlemmar ska kunna lämna förslag på ny partiledare kan vara en bra kompromiss, enligt Pekgul.

– Det tror jag. Jag tror att Lena Hjelm-Wallén också känner att det finns ett väldigt starkt tryck att få vara med och påverka, säger Nalin Pekgul.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista